Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrošački savjetnik

Naplaćuju i fiksnu naknadu, čak i ako nema potrošnje vode

voda
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
07.03.2014.
u 16:45

Savjetovalište za potrošače u Osijeku već je uputilo Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti ove uredbe

P: O fiksnoj mjesečnoj naknadi u računima za vodu u prošlom je Potrošačkom savjetniku govorio pomoćnik ministra, objasnivši da se za svako brojilo za vodu treba platiti fiksna cijena usluge

. Savjetovalište za potrošače Udruge za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana “Potrošački forum“ zaprimilo je znatan broj upita potrošača nezadovoljnih činjenicom što im isporučitelji vodnih usluga u računima naplaćuju i fiksnu naknadu, neovisno o količini potrošene vode (pa čak i ako potrošnje uopće nema). Potrošači tu naknadu smatraju protuzakonitom. Krenuli smo stoga tragom svih tih pitanja.

O: To je ujedno i stajalište Udruge, a temelji se na odredbama Ustava i zakona koji su po svojoj snazi iznad uredbi koje donosi Vlada. Vlada RH donijela je Uredbu o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva, u kojoj je propisano da se najniža osnovna cijena vodnih usluga sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela.

U Uredbi stoji da fiksni dio služi pokriću troškova koji ne ovise o količini isporučenih vodnih usluga, a nastaju kao posljedica priključenja nekretnine na komunalne vodne građevine. Navedeni troškovi obuhvaćaju očitanje vodomjera, obradu očitanih podataka te izradu i dostavu računa korisnicima vodnih usluga, umjeravanje i servisiranje vodomjera, tekuće i investicijsko održavanje priključka nekretnine na komunalne vodne građevine vodoopskrbe i/ili odvodnje, redovito održavanje funkcionalne ispravnosti komunalnih vodnih građevina za isporuku vodnih usluga te ispitivanje i održavanje zdravstvene ispravnosti vode za piće.

Savjetovalište za potrošače u Osijeku smatra da je dio navedenih odredbi u suprotnosti s vrijedećim Zakonom o zaštiti potrošača pa samim time u pitanje dolazi i opravdanost naplate takve naknade te je Ustavnom sudu RH uputilo prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe. Odredbama da se fiksni dio mjesečne naknade odnosi i na troškove “očitanja vodomjera” i “obradu očitanih podataka te izradu i dostavu računa korisnicima vodnih usluga“ povrijeđena je odredba čl. 24. st. 3. i st. 4. Zakona o zaštiti potrošača koji glasi: “Prodaja potrošačima javnih usluga, kada to priroda javne usluge dopušta, mora biti obračunata prema potrošnji. Uslugu očitanja mjernih uređaja nije dopušteno naplaćivati, osim u slučaju kada potrošač zahtijeva nestandardno očitanje propisano posebnim propisom.”

Isto tako ovime je povrijeđena i odredba čl. 12. st. 4. Zakona o zaštiti potrošača (NN 79/07, 125/07 - ispravak, 75/09 - Zakon o potrošačkom kreditiranju, 79/09, 89/09-ispravak, 133/09 - Zakon o platnom prometu, 78/12 i 56/13) koja glasi: “Izdavanje računa nije dopušteno naplaćivati.

>>'Povećanjem računa za vodu namiruju gubitke u mreži'

Komentara 2

DJ
djemsbremz
16:04 08.03.2014.

sta ocekivati od lopovske drzave , lopovi i paraziti gdje se god okrenes

BO
boovuu
22:22 29.01.2017.

uredba vlade ima rok trajanja (godinu dana). nezakonito naplaćuju fiksnu naknadu pozivajući se na tu uredbu. niko ne reagira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije