Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
požeški plamen

Nametnuli se i na francuskom tržištu, u tehnologiju ulažu 100 milijuna kuna

Plamen požega
Duško Mirković/PIXSELL
09.01.2014.
u 17:00

Fakulteti ne prate napredak tehnoloških procesa pa se teško nalaze stručnjaci, kaže Vinko Matijević.

U požeškom Plamenu, našoj najvećoj ljevaonici, i te kako mogu biti zadovoljni 2013. godinom.

Posao i za kooperante

– Prošle godine uložili smo 60 milijuna kuna u energetiku i novu topionicu koja će idući tjedan početi raditi. Ostvarili smo dobit od 17 milijuna kuna, a ove godine nastavit ćemo s ulaganjima u visini od stotinjak milijuna kuna kojima ćemo osuvremeniti tehnološki proces i postaviti novu liniju za lijevanje. Proces ulaganja koji će biti završen iduće godine povećat će proizvodnju odljevaka sa 14.000 na 18.000 tona – ističe Milan Matijević, predsjednik uprave Plamena, tvrtke koja zapošljavanja 400 radnika te još njih tristotinjak koji rade u tvrtkama kooperantima Plamena.

Povećanjem proizvodnje otvorit će se i nova radna mjesta.

Produktivnost raste

U Plamenu su posebno zadovoljni što čak 80 posto izvoza završi na zapadnoeuropskom tržištu, a ove godine taj će postotak biti oko 90 posto jer su se kvalitetom proizvoda nametnuli i francuskom tržištu. Prošle godine čak 80 posto proizvodnje završilo je u izvozu, što je za pet posto više nego godinu dana ranije. Da su najuspješniji u svojoj branši govori i podatak da njihovi zaposlenici imaju 21 posto veću plaću od prosjeka. Posebno se ponose povećanjem produktivnosti u tvrtki koja je unazad 16 godina stalno rasla.

– Svake godine ta je produktivnost rasla od 5 do 10 posto. Radno mjesto u našoj tvrtki danas stoji više od 300.000 eura, što je neusporedivo s cijenom koju je imalo prije 16-17 godina kada je zaposlenik imao samo kramp i lopatu – objašnjava Vinko Matijević, član uprave Plamena, dodajući da su u posljednje dvije godine 70 milijuna kuna investirali bez dizanja kredita.

Najveći problem tvrtka vidi u birokratskim preprekama. Naime, za prošlogodišnju investiciju čak su godinu dana čekali građevinsku dozvolu iako se proces odvijao preko Ministarstva jer je investicija prelazila vrijednost od 20 milijuna kuna.

– Problem su i naši fakulteti koji ne prate napredak tehnoloških procesa pa ne možemo naći odgovarajući stručni kadar – kaže Vinko Matijević. Unatoč svim tim preprekama, ta uspješna požeška tvrtka u ovoj godini očekuje još bolje poslovne rezultate nego što ih ostvarila prošle godine.

Komentara 1

LU
lutomirski
17:11 09.01.2014.

za pohvalu da i HR nesto izvozi, ova supacka vlada sve koci i mlade i postojece firme, zato nikada investiratu u tu drzavu; Najveći problem tvrtka vidi u birokratskim preprekama. Naime, za prošlogodišnju investiciju čak su godinu dana čekali građevinskuku dozvolu .......bez rijeci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije