Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mjere

Nakon vezanja za euro, franak oštro tonuo

'09.08.2001. Zagreb- Svicarski franak zbog krize na financijskom trzistu i dalje nastavlja rasti. Ocekuje se da bi vrlo brzo mogao probiti psiholosku granicu od 7 kuna. Ilustracija.  Photo: Boris Scit
'Boris Scitar/PIXSELL'
11.09.2011.
u 18:30

Njemačka u strahu od bankrota Grčke priprema zaštitu svojih banaka.

Utvrđivanje minimalnog tečaja franka prema euru švicarske središnje banke izazvalo je protekli tjedan na globalnim valutnim tržištima oštar pad cijene "švicarca", no pod pritiskom je i euro zbog dužničke krize u eurozoni. Tečaj švicarskog franka potonuo je 7,5 posto, na 1,2120 franaka za euro. Prema dolaru se strmoglavio još i više, za 10,9 posto, pa je cijena dolara dosegnula 0,8830 cijene franka. Potonuće franka rezultat je odluke švicarske središnje banke o utvrđivanju minimalnog tečaju franka prema euru u visini od 1,2 franka. Jačanje franka SNB će, poručio je, sprečavati svim sredstvima, pa i kupnjom strane valute u "neograničenim količinama".

Taj potez SNB-a iznenadio je investitore na valutnim tržištima, dok ga analitičari ocjenjuju poprilično agresivnim. "No, treba biti agresivan kako bi se zaokrenula plima od švicarskog franka te mu se oduzeo sjaj statusa sigurnog utočišta. Sad imamo natjecanje u izdržljivosti, u kojem će se SNB morati čvrsto boriti protiv tržišta, koje bi uskoro moglo testirati njezinu odlučnost", kaže Paul Macker, analitičar iz HSBC-a.

S druge strane, euro je bio pod pritiskom intenziviranja dužničke krize u eurozoni te loših vijesti iz Europske središnje banke. Brojne su glasine da bi Grčka uskoro mogla objaviti da više ne može vraćati dugove, a šuška se i da se Njemačka već priprema za bankrot Grčke, te kreira plan da zaštiti njemačke banke koje su izložene grčkim dugovima.

Ključne riječi

Komentara 13

OR
ordinaryhandsome
20:12 11.09.2011.

Ovi Švicarci (mozgovi jel) su strašni h***e.. Nema zezancije, čim nešto krene po zlu odmah se djeluje \"by any means necessary\". A ovdje.. ovdje kad krene po zlu, uprava digne kredit i ide na pecanje..

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
20:26 11.09.2011.

EUROPLJANI : Strpite se još malo,,stižu Hrvati da vas izvuku iz krize

BR
branko61
19:19 11.09.2011.

Ovaj članak još nije komentiran. Budi prvi i započni raspravu! ----------------------------------------------------- Evo ja prvi, ali mi se ne raspravlja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije