Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nakon spasa Irske, za Španjolsku i Portugal trebat će 550 mlrd. eura

Irskoj je odobreno 85 milijardi eura pomoći, a zauzvrat mora do 2015. godine spustiti deficit sa 32 na 3 posto.
29. studenoga 2010. u 19:46 12 komentara 1 prikaza
rehn
Foto: Vl foto

Kako su ministri financija svih 28 zemalja članica Europske unije u nedjelju navečer odobrili 85 milijarda eura pomoći Irskoj, analitičari predviđaju da će EU svojom, ali ovaj put mnogo većom intervencijom, morati spašavati Španjolsku i Portugal.

Od 85 milijarda pomoći, 35 milijarda eura namijenjeno je za spas irskih banaka. Od tog iznosa, 10 milijardi eura bit će za hitnu dokapitalizaciju banaka, a ostalih 25 milijarda bit će dostupno kao potpora bankarskom sektoru bude li to potrebno.

Financijska potpora eurozone i EU odobrena je na temelju programa koji je irska vlada dogovorila s Europskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom, uza sudjelovanje Europske središnje banke.

Uvjet koji je EU postavio irskoj vladi bio je da donesu četverogodišnji program drastične štednje kojim bi svoj golem proračunski deficit od 32 posto BDP-a, svela u 3 posto, što je gornja granica koju dopušta EU. Irska vlada morala je ispuniti postavljeni uvjet za dobivanje pomoć, odnosno donijeti četverogodišnji program drastične štednje kojim bi svoj golem proračunski deficit od 32 posto BDP-a svela u 3 posto do 2015. godine, što je gornja granica koju dopušta EU.

– Ministri su jednoglasno odobrili financijsku pomoć kao odgovor na zahtjev irskih vlasti od 22. studenog. Ministri se slažu s Europskom središnjom bankom da je davanje zajma Irskoj opravdano kako bi se očuvala financijska stabilnost eurozone i Europske unije u cjelini – piše u izjavi koja je objavljena poslije sastanka.

Irska je poslije Grčke druga zemlja EU koja je morala primiti financijsku injekciju, a pomoć je dobila uz fleksibilnu godišnju kamatnu stopu od prosječno 5,8 posto, što je 0,6 posto više nego što plaća Grčka.

– Snažno podupiremo ekonomski program irske vlade. On je snažan odgovor na slabosti u bankarskom sektoru koje nameću velike troškove proračunu i umanjuju potencijal za rast koji je potreban Irskoj za trajno rješenje krize – piše u zajedničkoj izjavi europskog povjerenika za ekonomiju i financije Ollija Rehna i direktora MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna.

Čini se da sudbina eura sada ovisi o Španjolskoj i Portugalu. Spašavanje Španjolske snažno bi pritisnulo eurozonu jer je riječ o četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone, većem od Irske, Grčke i Portugala zajedno. Analitičari procjenjuju da će Španjolskoj biti potrebno 500 milijardi eura pomoći, a Portugalu bi bilo dovoljno 50 milijardi.

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

 • dalibor.hren:

  Što i koliko bi trebalo Hrvatskoj?

 • Skole pl.:

  Spasa!? Izgleda da onih 120 000 prosvjednika u Doublinu živi super samo toga nisu svjesni. Eto još jedna sličnost između nas i Iraca ;o) Ovi novinari su stvarno postali patetični sa tim drukanjem za EU i potenkinovim selima. Pa nije ... prikaži još! spšena Irska, upravo suprotno. Spašene su privatne banke, a Irska je preuzela dug kojeg će otplaćivat 5 generacija irskog naroda. Mi smo napredniji od EU. Mi smo to s našim bankama radili prije više od 10 godina ;o)

 • Avatar velebit15
  velebit15:

  Sve je to samo papir! Što više kredita, tim bolje, samo da hoće dati, prije i brže će ga otpisati! I tako rade što hoće onda nam neka barem daju kredu!