Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nakon Škegre, Samodol udario na Todorića i traži milijune za Belje

Todorić je kupio Belje 2005. godine za kunu i od tada u njega uložio 1,5 milijardi kuna. Hanfa traži da za 60 dana malim dioničarima plati tržišnu cijenu
06. listopada 2011. u 16:16 47 komentara 142 prikaza
\'25.11.2010., Ekonomski fakultet, Zagreb - U sklopu Dana otvorenih vrata Ekonomskog fakulteta Ivica Todoric, vlasnik Agrokora, odrzao je predavanje na temu Pozicije i izazovi hrvatskog poduzetnistva.
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Ivica Todorić i njegov Agrokor također su se našli na udaru Hanfe i njezina sve agilnijeg šefa Ante Samodola. Današnjim je rješenjem, objavljenim na stranicama Hanfe, Ante Samodol obvezao Agrokor da u roku 60 dana otkupi trećinu dionica Belja od malih dioničara i izađe s javnom ponudom za preuzimanje Belja. Tu je tvrtku Agrokor kupio prije šest godina od Fonda za privatizaciju za jednu kunu, te je preuzeo obvezu da će tijekom pet godina u Belje uložiti oko 450 milijuna kuna. Iz Agrokora tvrde da su dosad u Belje investirali 1,5 milijardi kuna, a ta je tvrtka postala vodeći proizvođač hrane u Hrvatskoj.

Obveze iz 2007.

Hanfa tvrdi da je obveza davanja javne ponude za dionice nastala dvije godine kasnije - 2007. godine, kada je Agrokor na temelju tih ulaganja povećao temeljni kapital Belja izdavanjem dodatnih 2,7 milijuna dionica. Agrokorov vlasnički udio u Belju skočio je s početnih 52 posto u 2005. godini na sadašnjih 67 posto. Hanfa tvrdi da je te 2007. godine za Agrokor nastala obveza davanja javne ponude ostalim dioničarima da preuzme njihov udio. Država je još suvlasnik osam posto Belja, a preostali dio je u vlasništvu malih dioničara ili se vlasnici kriju iza skrbničkog računa banaka. Kao i kod Dalekovoda prije ili Borislava Škegre i njegova Questus investa, prepiska između Hanfe i Agrokora nije od jučer, a iz objavljenog rješenja proizlazi kako se Agrokor branio tvrdnjom da se povećanje kapitala iz 2007. nastavlja na kupoprodajni ugovor iz 2005. Hanfa i njezini pravnici smatraju drugačije, radi čega su zatražili od Agrokora da postupi po izdanom rješenju koje ta tvrtka, jednako kao i neki prije nje, može osporavati jedino na Upravnom sudu.

Agrokor će, kazali su nam, Hanfino rješenje komentirati tek kad ga prouče. No, sudeći po tome što je u međuvremenu predlagala poništenje sporne odluke i promijenila odvjetnika, moguće je da će se tvrtka žaliti.

Blokada dionica

Nepoštovanje odluke Hanfe povlači za sobom blokadu upravljačkih prava za sporni vlasnički udio i blokadu dionica. Inače, dionicom Belja jučer se trgovalo po 70 kuna a trgovina je obustavljena poslijepodne, pa proizlazi da bi Agrokor malim dioničarima, po jučerašnjoj cijeni, morao isplatiti oko 120 milijuna kuna. Godine 2007. cijena dionica Belja bila je četiri puta viša, oko 300 kuna. U rješenju ne piše po kojoj bi cijeni Agrokor morao otkupljivati dionice, sadašnjoj ili iz 2007. godine. Inače, cijenu preuzimanja odobrava Hanfa.

Borislav Škegro sad ostaje bez ar

Borislav Škegro sad ostaje bez argumenata

Udar na Agrokor izbit će Borislavu Škegri glavni argument u njegovu obračunu s Hanfom i Antom Samodolom, a to je da se radi o osobnom i politički motiviranom napadu na njega, koji su potaknule osobe koje su izgubile utjecaj u Vladi.

Jednako kao i u slučaju Dalekovoda, sada se i za Belje i Agrokor Hanfi može prigovoriti zašto je čekala. Inače, pravnici tvrde da obveza davanja javne ponude ne zastarijeva, pa je vrlo moguće da će Samodol idućih dana pripremiti još iznenađujućih rješenja.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Ugo Kajvez:

  Todorića i slične njemu treba zakonski pravno zabiti u zemlju i SVE im uzeti ................

 • Avatar Hrvatski vukodlak
  Hrvatski vukodlak:

  NEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!! Kako loša vijest.Već neko vrijeme čekam da cijena dionice Belja još malo padne kako bih u to poduzeće uložio novac koji sam mukotrpno uštedio.I sada ovo... Ništa od investiranja.Sve ću spič**** na vino...

 • -obrisani-:

  SMODOLE, Hrvatski elliote..treb tu mafijašku bandu malo protrest,ionako imaju milijarde u čarapama