Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNB će pomoći

Nakon dogovora Vlade i banaka, HNB će pomoći dužnicima

rohatinski
Patrik Macek/PIXSELL
09.08.2011.
u 19:39

HNB smatra da bi se tečaj po kojem bi se obračunavale sljedeće rate trebao biti ipak oko šest kuna.

Švicarski franak na novoj je rekordnoj razini – 7,045 kuna, a zbog potresa na financijskim tržištima i panike ulagača ili dodatno i navlačenja špekulanata, njegova bi se razina, prema procjeni nekih analitičara, uskoro mogla izjednačiti s eurom te bi i kod nas mogla biti na 7,5 kuna. To će sada sigurno natjerati banke i Vladu da što prije nađu zajedničko rješenje za obuzdavanje rata koje su korisnicima kredita u toj valuti sve veće i koje sve teže otplaćuju. Rješenje banaka i Vlade moglo bi se usuglasiti sljedeći tjedan, a nakon toga će se, potvrdio nam je guverner HNB-a Željko Rohatinski, očitovati i središnja banka, a po potrebi i uključiti donošenjem nekih mjera koje će olakšati bankama njihovu provedbu.

>>Popijaču rata sa 15.000 skočila na 23.000 kuna

>>Udruga Franak: Dopustite konverziju kredita u kune!

– HNB bi tako mogao, primjerice, osloboditi rezervacije za dio plasmana banaka – kaže Rohatinski. Nije isključeno i da im smanji stopu obvezne pričuve. Vladin prijedlog bio je smanjenje rata fiksiranjem tečaja na 5,8 kuna, smanjenje kamate, a razliku da korisnici kredita podmire nakon deset godina, ali beskamatno. U ponedjeljak su bankari na internom sastanku odlučili o malo blažoj varijanti tog prijedloga – plaćanje razlike u kraćem roku i s kamatama. HNB smatra da bi se tečaj po kojem bi se obračunavale sljedeće rate trebao biti ipak oko šest kuna. Sljedeći tjedan, kada se dio Vlade vrati s godišnjeg, očekuje se dogovor, ali to znači i da građani ne mogu očekivati manje rate u kolovozu, kakva je bila prva zamisao, nego vjerojatnije u rujnu.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede

Komentara 102

Avatar neugodan
neugodan
19:45 09.08.2011.

Stvar je jednostavna Udariti bankama 50% poreza na dobit ako ne fiksiraju rate u kunama kakve su bile na dan sklapanja ugovora.

II
INTELLECT IS A UNIQUE VALUE
19:53 09.08.2011.

rješenje je da hnb bude pokrovitelj natječaja za novi hrvatski internacionalni proizvod velike dodane vrijednosti !

Avatar Hazl113
Hazl113
19:50 09.08.2011.

Nema se što pomagati dužnicima. Kada su ulazili u kredite trebali su ukalkulirati i ovaj moguć scenarij. Neka se sada sami o tome brinu, a ne da mi koji živimo normalno, odnosno bez kredita radi njim moramo nadrapati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije