Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedni pregled

Nakon burnog tjedna, fondovi uspjeli vratiti dio izgubljenog

Zagrebačka burza ilustracija
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
31.08.2015.
u 16:20

U proteklom je tjednu od 29 dioničkih fondova njih 13 poraslo

Protekli je tjedan od 78 aktivnih otvorenih investicijskih fondova poraslo njih 38, jedan je ostao bez postotne promjene dok je pet fondova ostvarilo rast veći od jedan posto. Ukupno je 39 fondova tjedan završilo u crvenom, a njih 16 je palo više od jedan posto, javlja hrportfolio.hr.

Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalazi se sedam dioničkih te tri mješovita. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +2,52 do -2,70 posto.

U proteklom je tjednu od 29 dioničkih fondova njih 13 poraslo. Najviše je vrijednost uvećana sektorskom fondu KD Energija koji je ostvario tjedni rast od +2,52 posto i postao dobitnik tjedna. KD Energija drži 41 posto svog portfelja investirano u SAD-u, slijedi EU 27 (28%) te Hrvatska, Kanda i Rusija. U portfelju su najzastupljenije investicije u sektoru nafte i plina (58%) zatim slijedi energetski (11%) te bankarski sektor s udjelom od 10 posto. Na ljestvici najvećih tjednih prinosa slijede NETA US Algorithm s tjednim rastom od 2,19 te KD Nova Europa koji je porastao za 1,98 posto. Među dioničkim fondovima najviše je vrijednost pala fondovima KD Victoria (-2,70%), NETA Frontier (-2,39%) i PBZ Equity fond koji je pao za 1,96 posto.

Četiri od pet posebnih fondova zabilježilo je rast. Fondu ZB Future 2030 vrijednost je porasla za 0,16 posto a ZB Future 2055 je porastao za 0,10 posto. Jedino je fond Raiffeisen zaštićena glavnica zabilježio smanjenje (-0,45%).

Kod mješovitih fondova prevladali su negativni rezultati. Četiri ih bilježi porast cijene. Fondovi Smart Equity II i Smart Equity najviše su porasli; oba bilježe porast od 0,56 posto. Najviše je pao OTP uravnoteženi (-1,36%) a za njim You Invest Active (-1,30%).

Svi obveznički fondovi su ostvarili negativne rezultate. Tjedne promjene kretale su se u rasponu od -0,08 (Raiffeisen Classic) do -0,56 posto (HI-conservative).

Od 19 novčanih fondova samo je Raiffeisen euroCash ostao bez promjene vrijednosti dok je 17 fondova završilo tjedan u plusu. Porast od 0,06 posto bilježi PBZ Dollar fond a slijede Locusta Cash (+0,03%) iAuctor Cash (+0,02%). Pao je jedino OTP novčani fond (-0,01%).

Cijeli članak možete čitati ovdje.

>> Fondovi bilježe negativan tjedan

>> Fondovi u plusu, dobitnik CROBEX10

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije