Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
profesor Jakovčević:

Najviša kamata za stambene kredite trebala bi biti 4,81 posto

'06.02.2013., Zagreb - Povodom Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o kreditnim institucijama, koji je nedavno iznesen na javnu raspravu, udruga Franak organizira panel rasprave s relevantnim akterima k
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
06.02.2013.
u 20:00

Ostanu li izmjene Zakona o kreditnim institucijama na onome što država predlaže, bit će zakinuti korisnici kredita u otplati

Javna rasprava o izmjenama Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) službeno je gotova, no konsenzusa o tome je li izmijenjeno sve što bi trebalo biti za pravednije kreditiranje postojećih i novih dužnika – nema. Regulator javnosti već neko vrijeme poručuje da novim zakonom prisiljava banke na transparentniju primjenu promjenjivih kamata i drugih troškova kreditiranja, no iz Udruge Franak poručili su da promjena zakona neće ispraviti nepravde starim dužnicima koji kredite još otplaćuju.

Poseban status

– U obzir se trebaju uzeti početna kamata i parametri koji su vrijedili za ugovaranja kredita; libor ili euribor plus fiksna marža, da klijenti mogu birati između otplate anuitetima ili ratama, jer je otplata anuitetima od pet do 15% skuplja, kao i zabranu primjene anuiteta na kredite s promjenjivim kamatama. Stambeni krediti trebali bi se regulirati i kao posebna vrsta kredita – poručio je Goran Aleksić, koordinator pravnog tima Udruge Franak.

Da im je na seminaru s predstavnicima HNB-a i Ministarstva financija obećano kako će stambeni krediti izmjenama ZOKI-ja imati poseban status – otkriva i Branka Lukačević-Gregić, koordinatorica ekonomskog tima Udruge. O tome kako bi se trebale izračunavati kamate izjasnio se i Drago Jakovčević, profesor Katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

– Tjedni euribor danas je 0,03, radi se zaista o jeftinom novcu. U strukturi kamatnjaka imamo i nekamatne troškove; plaće, režije..., a hrvatske banke imaju jedan od najboljih omjera prihoda i troškova. Profitna marža je oko 15%. Banka ima kapacitet otpisati svakog desetog dužnika, to je hrvatska realnost – kaže Jakovčević prema čijem je izračunu trenutačna cijena kredita koja bi se trebala primjenjivati za stambene kredite 4,81%. No, mogla bi se, drži, spuštati i naniže da se menadžeri odreknu bonusa, banke marže... Da ima prostora i za primjenu zakonskih promjena na tekuće korisnike kredita svjedoči slučaj Rumunjske o čijem je sporu s Volksbankom mišljenje dao i Europski sud pravde koji smatra da država članica može ograničiti troškove koje banka nameće te da se to odnosi i na postojeće kredite.

Veća uloga države


Za veću ulogu države i regulatora u ovim pitanjima zalaže se i makroekonomist Ljubo Jurčić koji deviznu klauzulu naziva atakom na monetarni suverenitet.

– Institucija koja određuje pravila nije UniCredit, nego HNB. Postoje instrumenti monetarne politike koji se mogu koristiti, a ne koriste se – poručio je Jurčić.

>> Zaboravite kredite! Bit će ih manje, a kamate će skočiti

Komentara 2

IN
intellegens
12:46 07.02.2013.

stambeni krediti su trenutno u njemackoj oko 2 posto ali zati i na depozite u bankama dobijete samo 0,5 do najvise 1 posto cilj je pokrenutu ulaganja. Oni koji se spremaju zaduziti ili vam istjecu ograniceni krediti pricekajte jos malo jer ulaskom hrvatske u eu pasti ce postitci za zaduzivanje. mozda nece biti kao u njemackoj ali sigurno ce biti puno povoljniji nego danas.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
14:21 09.02.2013.

visoke kamate na kredite nabijaju i održavaju oni koji imaju visoki prinos na štednju a štednju imaju oni koji su pokrali hrvatsku i prodali te iste banke ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije