Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruralni razvoj

Najveće investicije prijavio Pipunić, Todorić tek treći

marko pipunić i krešimir bubalo
Foto: Davor Javorović/Pixsell
31.07.2015.
u 18:39

Udruženi Saudijci i Pakistanci namjeravaju na području Gvozda uzgajati borovnice i kesten

Duboko smo u drugom dijelu godine, a se ne zna kada će biti gotova rang-lista poljoprivrednih gospodarstava koja traže investicijsku potporu temeljem nacionalnog programa ruralnog razvoja, odnosno prvog natječaja za mjeru 4 koji je zaključen 15. travnja.

Povrat od 50 do 90 posto

Ministar Tihomir Jakovina tada se pohvalio golemim interesom iskazanim kroz 1280 projekata ukupno teških 3,9 milijardi kuna uz očekivani povrat 2,6 milijardi kuna potpora iz ruralnog fonda EU. Zna li se da je za ovaj prvi natječaj predviđeno samo 640 milijuna kuna, potpuno je razvidno čemu veliki interes gospodarstava koja su kandidirala svoje projekte, a još uvijek nema odgovora tko će i koliko novca dobiti.

Poslovni dnevnik dobio je na uvid listu tvrtki s iznosima investicija i očekivanih potpora. Riječ je o 50-ak kompanija koje uz potporu iz ruralnog fonda namjeravaju krenuti u investicije vrijedne više od 1,7 milijardi kuna očekujući da će natrag dobiti milijardu i 60 milijuna kuna s obzirom na to da je visina potpora u rasponu od 50 do 90 posto vrijednosti ulaganja.

Najveće investicije prijavio je vlasnik osječkog Žita Marko Pipunić (na fotografiji desno) – osam projekata u koje planira uložiti 406 milijuna kuna, a trebao bi dobiti 213 milijuna kuna potpore. Osam projekata prijavio je i Mirko Ervačić iz Osatina grupe uz ukupna ulaganja 297 milijuna i očekivane potpore od 198,5 milijuna kuna.

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić tek je treći: iako je predao zahtjeve za devet projekata, riječ je o investicijama ukupne vrijednosti 225,6 milijuna kuna, a potpora koju bi dobio iznosi 89,6 milijuna.

Četiri inozemne kompanije

Gotovo isti iznos potpora kao i Todorić, 81,2 milijuna kuna, očekuje i Krešimir Kuterovac, vlasnik Inagra grupacije, no on ta sredstva misli dobiti za samo četiri investicije u koje planira uložiti 99,3 milijuna kuna. Investicije su prijavile i četiri kompanije iza kojih stoji inozemni kapital. Jedna od njih je Bindawood&partneri kojoj su vlasnici Ahmed Abdulah Bindawood iz Saudijske Arabije te Abdul Rahman i Mohamed Fatih iz Pakistana. Na području Gvozda namjeravaju uzgajati borovnice i pitomi kesten.     

>> Vrijeme je da odlučimo što želimo u poljoprivredi

Komentara 4

NO
nojemalo
21:44 31.07.2015.

ovo je bolje od kladionice, uložiš 100 država i eu ti vrate 70,nakon toga digneš na račun firme kredit od 50 i nevraćaš ga fala fala bogu,zatim banka uzme firmu a tebi ostanu pare i zaključak BEZ KAPI ZNOJA ZARADIŠ 20 000 000 KN U GOD.DANA, TO JE HRVATSKO PODUZETNIŠTVO

DJ
djurex
20:49 31.07.2015.

cuj 396 milijuna "najavljenih ulaganja" a 200 milijuna potpore..i onda pricaju kako smo nepristupacni investitorima..sta bi trebalo jos???

DU
Deleted user
21:19 31.07.2015.

pipunic ce dobiti 213 mil kn? sad je jasno zasto su na privatnom partyu bili jakovina, milanovic i vrdoljak... nema pogodovanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije