Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Najbahatiji je Alternative FGS, želi upravu i plaće do 50.000 kn bruto

U HNB-u je u petak rečeno Alternativeu da nisu zadovoljni pokazateljima u Cebi
12. veljače 2013. u 08:48 15 komentara 11 prikaza
'23.07.2012., Zagreb - Gordan Maras, ministar poduzetnistva i obrta. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'

Fondovi za gospodarsku suradnju (FGS) zbog prevelike ovlasti koje imaju i istodobno premale zaštite države bili su u samom startu promašaj! Nadležni ministar Gordan Maras vodi borbu s njima ne bi li im smanjio sva zajamčena prava koja im je dao u vrijeme osnivanja tadašnji ministar Đuro Popijač. FGS-ovi ulažu u investicije, pola svojim novcem, odnosno novcem njihovih ulagača, među kojima su najveći mirovinski fondovi, a u istom omjeru sudjeluje i država.

Visoke naknade

No uloga država, osim one novčane, vrlo je mala. Primjerice, Status ili pravilnik Fonda ne može se mijenjati bez odobrenja FGS-ova. Maras im je u dva navrata smanjio naknadu, ali da se to dogodi, trebao ih je dva mjeseca čekati da sazovu Povjerenički odbor. U dvije godine FGS-ovi su ipak od države uspjeli dobiti visokih 34 milijuna kuna naknade za njihovih samo sedam ulaganja. Bez obzira na razna upozorenja, Maras ipak još ni jednom društvu nije uskratio upravljanje fondom, ali sada najavljuje da će i to, ako bude potrebno, i to već za nekoliko tjedana. Iz onoga što se čuje na tržištu najveći problem radi Alternative FGS, no da se i po tom pitanju nešto poduzme, treba sazvati Povjerenički odbor, čiji je predsjednik predstavnik tog fonda. Taj je fond ušao u Centar i Vaba banku, a sada planira ući i u Dalekovod. Većinom je postavio svoje ljude u Nadzorni odbor, a u Centar banci cilja i na upravu. U Nadzorni odbor Vabe, uz predstavnike fonda, ušla je jedna osoba iz HBOR-a, dok u Centar banku Alternative nije dao da uđe predstavnik mirovinskih fondova. Na čelnu poziciju pri ulasku u Centar banku odmah je ciljao Tomislav Marinac iz Alternativea, a sada, kada je sadašnji predsjednik uprave Ivo Markotić gotovo na odlasku, Marinac opet pokušava iz Nadzornog ući u upravu, no HNB ne samo da ne bi takvo što odobrio nego im je na sastanku u petak, kako doznajemo, jasno središnja banka dala do znanja da nije zadovoljna pokazateljima poslovanja u banci.

Odluke bez potpisa

A istodobno, prema podacima, bez obzira na rezanje troškova u banci, na plaćama svojih ljudi nisu škrtarili i ona doseže za neke i do 50 tisuća kuna bruto. Odobrene bez obzira na to što to nije potpisao predsjednik uprave, koji uostalom već dulje vrijeme ne potpisuje zbog opreza ni jednu odluku. Zbog nezadovoljstva HNB-a Alternativeu je sada i upitan plan spajanja Centar i Vaba banke, pa se možda i ubrza Linićev plan spajanja banaka.

>>'Linićev' fond već ima plan: Prvo će se ulagati u ACI

INTERVJU: GORDAN MARAS Nećemo oklijevat

INTERVJU: GORDAN MARAS

Nećemo oklijevati i zaštitit ćemo interese ulagatelja u FGS-ove

Koji je bio glavni promašaj bivše vlasti pri osnivanju FGS-ova?

Ideja o zajedničkom investiranju u Fondove države i privatnih investitora dobra je i postoji svuda u svijetu. S obzirom na to da do tada nije bilo iskustava s fondovima rizičnog kapitala, bivša vlada regulativom nije dovoljno zaštitila državu kao investitora. Pritom ne mislim na dio vezan uz odluke o ulaganju jer je dobro da se te odluke donose konsenzusom svih ulagatelja.

Vi ste neke mjere poduzeli, koje?

Odmah nakon preuzimanja odgovornosti poduzeli smo određene korake dopuštene statutom i prospektom Fondova kako bi se ulaganje RH dodatno zaštitilo, a naknade za upravljanje dovele u korelaciju sa situacijom u kojoj živimo. Ulagatelji u fondove na temelju argumenata trebali bi imati mogućnost, sukladno statutu i prospektu fondova, izraziti svoju volju i nije dobro ako im se to na bilo koji način onemogućava.

Bahatost nekih fondova i nedovoljna ulaganja već su dulje vrijeme vidljiva. Zašto već niste nekima promijenili društva za upravljanje i hoćete li?

Kao odgovornim ulagateljima dužnost nam je analizirati rad svakog fonda i povjerenje koje imamo u društva koja njima upravljaju. Sukladno tome, nećemo oklijevati zaštititi interes ulagatelja.

Planirate li još nešto promijeniti?

Sukladno izmjenama koje smo donijeli do sada, mislimo da smo ispravili nedostatke koji su bili prisutni.

97 milijuna kuna je Alternative uložio u

97 milijuna kuna je Alternative uložio u Centar banku prošle godine i postao većinski vlasnik, no pokazatelji poslovanja nisu bolji otad

50 milijuna kuna je Alternative uložio u Vaba banku, a prema planu, sada bi trebalo uslijediti spajanje s Centar bankom, no HNB navodno nije za to

 

Elipso

 • letnica:

  nisam ljevičar ali ne daj se ministre pun mi kofer fondova..... imaš novce uplatu u fond ane nekakva prazna obećanja.........

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Jadni mi s ovakvim ministrima, što je na kraju rekao? Ništa, u čemu je problem? Pa nema njegovih kadrova očigledno!

 • objektivni_promatrač:

  Pa što ste takvi!? Možda je čovjek dobar. Ionako mnogo ne talasa nego šuti i radi najbolje što zna. Bar do sada nije napravio nijedno s***je.