Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nobelova nagrada

Nagrađeni jer su poboljšali prognoziranje cijena imovine

Goran Milić
Arhiva VL
14.10.2013.
u 20:43

Amerikanci su posljednji put Nobela dobili 1999., a Shiller je još 1980. otkrio da dionice brže rastu od zarade kompanija

Trojica američkih znanstvenika ekonomista dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju 2013. godine. Eugen Fama i Lars Peter Hansen sa Sveučilišta u Chicagu i Robert Shiller s Yalea prvi su Amerikanci nakon 1999. godine koji su dobili Nobela, zaslužili su ga za istraživanja koja su poboljšala dugoročno prognoziranje cijena imovine i pomogla u stvaranju indeksiranih fondova na tržištima dionica, prenose agencije.

Trojica profesora međusobno će podijeliti 1,25 milijuna dolara, koliko iznosi nagrada. Bivši urednik gospodarstva BBC-a tvitao je kako su Fama, Hansen i Shiller dokazali da su “financijska tržišta racionalna, ali ne toliko racionalna”, prenosi The Independent.

– Nije moguće predvidjeti cijene dionica i obveznica u sljedećih nekoliko dana ili tjedana, ali je moguće predvidjeti opći smjer kretanja tih cijena tijekom duljih razdoblja, kao na primjer u sljedeće tri ili pet godina. Ta su otkrića utvrdili i analizirali ovogodišnji dobitnici – izvijestila je Kraljevska švedska akademija znanosti.

Pogrešno određivanje cijena imovine može pridonijeti stvaranju financijskih kriza te, kao što trenutačna globalna recesija prikazuje, takve krize mogu naštetiti cjelokupnom gospodarstvu, navodi iz Akademije.

Eugen Fama nagrađen je jer je dokazao kako je nemoguće u kratkom roku predvidjeti cijene dionica, Hansen je nagrađen zbog svoje statističke metode kojom je testirana njihova teorija, a Shiller je u istraživanje bio uključen jer je još 1980. godine otkrio da vrijednost dionica raste brže od zarade kompanija. Za BBC je izjavio kako mu je nagrada totalno iznenađenje.

– Prijatelji su mi govorili da ću dobiti nagradu, ali nisam vjerovao u to – rekao je Shiller. Nobelova nagrada za ekonomiju dodjeljuje se od 1968. godine. 

>> Nobel za mir dodijeljen je timu u kojem su radili i Bošnjaci

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije