Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Na web-stranici potrošača imate tarifno-obačunski kalkulator za struju

Na pitanje čitatelja odgovara Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske
05. studenoga 2013. u 20:00 0 komentara 2107 prikaza
Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Pitanje: Računi za struju visoki su mi i razmišljam bi li mi bilo povoljnije prijeći kojem od novih opskrbljivača, a opet čujem oprečne izjave i iskustva o tome. Kako mogu izračunati stvarni utrošak električne energije za svoje kućanstvo kod pojedinog opskrbljivača (HEP, GEN-I, RWE) kako bih doznao što mi je povoljnije? Pokušao sam preko tablice koju je baš za to osmislila jedna dalmatinska potrošačka udruga, ali nisam uspio. (O. P. iz Đakova)

Odgovor: Već nekoliko mjeseci primamo upite potrošača da nisu u mogućnosti doći do pouzdane i precizne usporedbe stvarnog izračuna utroška električne energije u svom kućanstvu “po opskrbljivačima” te nas mole za savjet kako bi mogli odlučiti o izboru opskrbljivača. Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske taj je problem riješio nadogradivši aplikaciju TOKelen, a isto će se ponavljati svaki put kad se mijenjaju elementi obračuna (tarifne stavke, naknade…) kod postojećih opskrbljivača ili u slučaju da se na tržištu pojavi novi opskrbljivač. Na web-stranici Saveza udruga (www.zastita-potrosaca.org) postavljena je ažurirana varijanta aplikacije TOKelen (Tarifno-obračunski kalkulator električne energije) koja služi za izračune od 1. studenog 2013. godine (zbog stupanja na snagu Odluke Vlade Republike Hrvatske o povećanju “naknade za obnovljive izvore”) te između ostalog osigurava korisnicima – potrošačima – ažuriran izračun usklađen sa važećim tarifama i daje odgovor na pitanja koja zanimaju potrošače. Dovoljno je pristupiti TOKelenu preko oznake “izračunaj odmah” te nakon ulaska u TOKelen kliknuti na oznaku u lijevom donjem uglu “obračun prema brojilu”. Kad se otvori ta stranica, može se izabrati obračun za dvotarifni ili za jednotarifni model, ovisno o tome u kojem se tarifnom modelu potrošač nalazi. Nakon toga do izračuna je moguće doći na dva načina. Prvi je da se na odgovarajuća mjesta (“kućice”) unese početno i konačno stanje brojila te broj mjeseci za koji se radi izračun.

Čistoća, portal (1) potrošački savjetnik Ako zbog poledice ne odvoze otpad, ne smiju vam ni naplatiti

TOKelen će izračunati troškove po pojedinom opskrbljivaču i iskazati ih za HEP, GEN-I i RWE Klasik. Drugi je način izračuna da se u odgovarajuću oznaku (“kućicu“) “početno stanje” unese 0 (nula), a na mjestu označenom kao “konačno stanje” unese se broj (količina) kWh. I u ovom slučaju potrebno je unijeti broj mjeseci za koji se radi izračun. Nakon toga TOKelen će izračunati troškove po pojedinom opskrbljivaču. Svi oni koji ne koriste internet ili ne mogu to izračunati uz pomoć TOKelena, mogu radnim danom od 9 do 15 sati nazvati savjetovalište Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske u Splitu, na broj 021/344-031.

U srijedu: Financijski savjetnik

IMATE PRAVO NA SAVJET

Pozivamo vas da se javite ako i vi imate pitanje ili problem.

Javite se na: savjetnik@vecernji.net ili na besplatni broj 0800/8585

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.