Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
solidum žužić

Na ulicu će 42 radnika bivšeg Finela Petrinja

'04.06.2009. Zagreb - Zeljko Zuzic u posjeti sinu Hrvoju Zuzicu u Krapinskim toplicama. Hrvoje je pusten iz zatvora u Kapinske toplice radi rehabilitacije.  Photo: Igor Kralj/24sata'
'Igor Kralj/Vecernji list'
21.09.2013.
u 08:08

Dug 240 milijuna: Najveći je vjerovnik Hypo banka sa 220 milijuna kuna potraživanja

Posljednja 42 radnika petrinjskog pogona proizvodnje furnira i parketa tvrtke Solidum Žužić d.o.o. do kraja mjeseca završit će na Zavodu za zapošljavanje. Stigao im je 13. rujna na kućne adrese pisani otkaz. Nekima radni odnos prestaje već u ponedjeljak. U obrazloženju otkaza tvrtka navodi da zbog problema u poslovanju nema drugog izlaza nego zatvoriti pogon. Radnicima je to iznenađenje.

– Nismo mislili da će tako završiti, radili smo u tri smjene, proizvodnja je normalno išla, a plaće nisu kasnile. Čak smo prije nekoliko dana dobili plaću – rekao nam je jedan od radnika i dodao da se sada odjednom spominje stečaj.

Tvrtka je u vlasništvu velikogoričkog tajkuna Željka Žužića, koji je tvrtku Finel u stečaju 2001. kupio za milijun tadašnjih njemačkih maraka i pripojio je Solidumu Žužić. Prije tri godine ugašen je pogon proizvodnje u Velikoj Gorici, a sada se gasi i ovaj na ulazu u Petrinju. Nekadašnji Finel 1997. imao je 115 radnika, 2000. otišao je u stečaj, a Željko Žužić preuzeo je iz stečaja osam radnika. Solidum Žužić d.o.o. u svibnju je zatražio pokretanje predstečajne nagodbe, koja je i otvorena 17. srpnja, no u četvrtak je donesena odluka o zaustavljanju predstečajne nagodbe jer je Porezna uprava pokrenula postupak nadzora nad povezanim društvima zbog utvrđivanja proboja pravne osobnosti, tj. postupak utvrđivanja zloporabe prava iz porezno-dužničkog odnosa. Iako to ne znači da se predstečajna nagodba ne bi nastavila ako je sve u redu, uprava društva odlučila je podijeliti otkaze i zatvoriti proizvodnju. Porezna je u ovom slučaju primijenila institut Općeg poreznog zakona kojem je cilj da spriječi poduzetnike da osnivanjem novih tvrtki i prijenosom imovine sebe \"spase\", dok državi i dalje ostanu dužni za neplaćene poreze. Na stranicama Fine vidljivo je da obveze prema dobavljačima nisu velike, 7,6 milijuna kuna, no ukupan iznos prijavljenih tražbina je 240 milijuna kuna, od čega 220 milijuna kuna potražuje Hypo banka, koja je tom velikogoričkom tajkunu u prošlosti bila veliki kreditor, a sada je jasno da će izgubiti puno novca. Gradu Zagrebu dužni su 11 milijuna kuna, a Poreznoj upravi 7,6 milijuna kuna. Do zaključenja teksta odgovor na naš upit iz Soliduma Žužić nismo primili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije