Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Na tržištu kapitala prvi "market-makeri"

22.01.2010.
u 20:18

"Market-makeri" stvarat će veću likvidnost, a početak njihova rada bit će dobra osnova za short selling, razvijanje derivata na dionicu, indeks...

Brokerska kuća Erste vrijednosni papiri postat će prvi “market-maker” u Hrvatskoj, odnosno održavatelj tržišta, i to za dionice Atlantic grupe. U povodu toga će u ponedjeljak potpisati ugovor sa Zagrebačkom burzom.

Market maker je banka, brokerska kuća ili druga financijska institucija koja je uvijek spremna po kupovnoj cijeni kupiti i po prodajnoj cijeni prodati dionice. Na taj način "market-makeri" stvaraju veću likvidnost, a manju volatilnost cijena već likvidnih dionica.

To će biti pozitivno za sudionike tržišta, a i dobra osnova za kasnije građenje "short sellinga", razvijanje derivata na dionicu, indeks i sl. – kažu sudionici tržišta kapitala. U društvu posao "market-makera" radi osoba, odnosno broker, koja je potpuno odvojena od trgovanja s klijentima i koja će imati svoju poziciju i isključivo se baviti tim poslom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije