Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Na Sveučilištu Sjever je u suradnji s HGK predstavljen novi poslijediplomski specijalistički studij "Poduzetništvo i EU fondovi"

Poduzetništvo i EU fondovi
Foto: Promo
1/2
22.11.2018.
u 08:57

Bez poduzetničkih vještina i znanja nema napretka gospodarstva

U Sveučilišnom centru Varaždin u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom, u petak 16. studenog predstavljen je novi specijalistički poslijediplomski studij „Poduzetništvo i EU fondovi“. Program specijalističkog studija traje dva semestara, odnosno, jednu godinu, a završetkom studija kandidat stječe 60 ECTS i akademski naziv – sveučilišni/a specijalist/ica ekonomije (univ. spec. oec.).

Izv.prof.dr.sc. Ante Rončević, pročelnik Odjela za ekonomiju uvodno je predstavio novi studij te je istaknuo njegove prednosti i značajke: „Studenti će nakon završetka ovog studija biti prepoznati kao ljudi koji u sebi nose poduzetnički duh i koji će znati iskoristiti EU fondove i liječiti kronične bolesti nepovlačenja europskih sredstva do kojih dolazi upravo zbog manjka znanja i vještina. Definitivno razlog više za pokretanjem ovakve vrste studija leži i u podacima Svjetskog gospodarskog foruma koji kaže da će 65 posto djece raditi poslove kojih danas još uvijek nema, stoga je jako važno kako odgovoriti na te promjene. Glavni cilj ovog studija je osposobiti polaznike za vlastite poduzetničke pothvate.“

Ovaj studij rađen je u suradnji Sveučilišta Sjever i stručnjaka iz Hrvatske gospodarske komore koji su podržali program te vještine i znanja koja će polaznici studija usvojiti. Potpredsjednik HGK za industriju i energetiku, Tomislav Radoš je izrazio zadovoljstvo s pokretanjem ovog studija: „Svakodnevno smo suočeni sa činjenicom da Hrvatska ne povlači dovoljno sredstava iz fondova EU. U HGK konstantno radimo sa poduzetnicima, jer svatko tko je danas u nekom svojem biznisu i gospodarstvu zainteresiran je dobiti poticajna sredstva za razvoj svog posla. Ovim specijalističkim studijem educiramo i dajemo konkretna iskustva kako pripremiti i kako provesti dobar projekt te kako povući što više sredstva kako bi se postigla što veća konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu“, istaknuo je potpredsjednik Radoš koji je svim prisutnima održao prezentaciju o razvoju i unapređenju digitalnih vještina i poslovnih procesa temeljenih na modernim znanjima.

Foto: Promo

Nakon predstavljanja koncepta studija, održana je panel diskusija na temu „Partnerstvo čovjeka i stroja“ s naglaskom na iskustva provođenja digitalne transformacije i Industrije 4.0 u hrvatskom gospodarstvu.  Na panelu su sudjelovali poznati stručnjaci i poduzetnici, Domagoj Šarić, voditelj Odjela za pripremu i provedbu projekata u Sektoru za industrijski razvoj i inovacijski sustav, Krešimir Meštrić, direktor tvrtke Mobilisis d.o.o., Krešimir Androlić, vlasnik tvrtke Atinel te Leo Lokas, direktor Sektora razvoja poslovanja AKD-a. Panelisti su primjerima iz vlastita iskustva i poslovanja prikazali kako znanjem i vještinama na uspješan način implementiraju inovativna rješenja i primjenjuju suvremene metode poslovanja.

Posebno su istaknuli podršku novom specijalističkom studiju, naglasivši kako kod zaposlenika vrlo često nedostaju ključne poduzetničke vještine koje im omogućuju bolje plaćena radna mjesta ali i kvalitetniji rad i bolje shvaćanje svih poslovnih procesa. Upisom na specijalistički poslijediplomski studij polaznici će steći ključne poduzetničke vještine, koje su u modernim i visokovrijednim tehnološkim poslovima danas gotovo neophodne, ali i primjenjive u svim segmentima gospodarstva, istaknuli su panelisti.

Na specijalističkom poslijediplomskom studiju „Poduzetništvo i EU fondovi“ će predavati profesori sa Sveučilišta Sjever i drugih hrvatskih sveučilišta, brojni domaći i inozemni eminentni stručnjaci iz gospodarstva, te eksperti iz Hrvatske gospodarske komore.

Natječaj za prvu generaciju upisa na specijalistički poslijediplomski studij "Poduzetništvo i EU fondovi" je u tijeku i otvoren je do 30. studenog 2018. godine, a s obzirom na velik interes i broj prijava očekuju se brzo popunjene upisne kvote.

Na predstavljanju studija prisustvovali su profesori i zaposlenici Sveučilišta Sjever,  predstavnici Hrvatske gospodarske komore, predstavnici brojnih tvrtki s područja sjeverozapadne Hrvatske, brojni studenti ali i ostala zainteresirana javnost, čime se dokazao veliki interes ali i potreba za ovakvom vrstom studija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije