Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mrtvilo na tržištu

Na svako radno mjesto čekaju tri nezaposlena

'13.05.2009., Varazdin - Bojan Liber trazi sezonski posao na moru.  Photo: Marko Jurinec/Vecernji list'
'Marko Jurinec/Vecernji list'
14.02.2011.
u 08:00

Jači val zapošljavanja očekuje se nakon Uskrsa, s početkom turističke sezone u kojoj će se angažirati oko 20.000 sezonaca

Posao u sezoni jedina je svijetla točka na umrtvljenom tržištu rada. Lani se iz evidencije nezaposlenih posredovanjem državne burze zaposlilo oko 30 tisuća radnika, a državna burza najavljuje 22 sajma poslova u najvećim gradovima kako bi, među ostalim, popularizirala rad u sezoni. Lani je svako peto ponuđeno radno mjesto imalo karakter sezonskog, a tako bi moglo biti i sada. Stalno zaposleni gube radna mjesta, a ugovori se nude ili za rad u sezoni ili na određeno, mjesec ili dva.

Naporno, slabo plaćeno Primjerice, među 21 tisuću radnika koji su u prosincu ostali bez posla, 7,5 tisuća dobilo je otkaz kao tehnološki višak, a 13,5 tisuća jer im je istekao ugovor na određeno. Potkraj siječnja 2011. u evidenciji nezaposlenih očekuje se oko 330 tisuća nezaposlenih, a ukupan broj slobodnih radnih mjesta koje tijekom godine tvrtke prijave burzi iznosi 110.000. Potražnja za radnicima tri je puta niža od ponude.

– Anketa među poslodavcima pokazuje da tvrtke uglavnom traže konobare, kuhare, slastičare, sobarice te prodavače – kaže Matijana Blašković iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nudi se, zapravo, naporan i ne osobito dobro plaćen rad, što je tipično za zemlje koje žive od masovnog turizma. U turizmu se na djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovine lani zaposlilo oko 48 tisuća radnika, od čega 18.350 radnika sezonaca.Tako bi moglo biti i ove godine, a jači val zapošljavanja u turizmu kreće od uskrsnih praznika. Brane premijerku HZZ brani premijerkin istup da ne treba otvarati tržište stranim radnicima, pa čak i za čuvanje ovaca, sve dok je domaća burza nezaposlenih dupkom puna.

Poljoprivreda je druga djelatnost koja nudi barem kratkotrajnu priliku za posao i zaradu – nudi oko 12 tisuća sezonskih ugovora. K tome, oko 5400 nezaposlenih Hrvata sezonski radi i u Njemačkoj. Trenutačno oko 83 tisuće nezaposlenih dobiva od države novčanu naknadu, ali iskustvo pokazuje da su za mnoge sezonce, pogotovo u poljoprivredi, ti poslovi tako privremeni da im ne osiguravaju naknadu na burzi kada ostanu bez posla. Da bi je dobili, nezaposleni moraju imati barem 9 mjeseci prijavljenog rada u protekla 24 mjeseca.

Komentara 11

PA
patuljčica..
08:32 14.02.2011.

A pastiri?

OB
-obrisani-
08:59 14.02.2011.

Svake godine u proljeće isti drek,,zapošljava se određeni broj sezonaca,a već u jesen se ponovo vraćaju među nezaposlene

Avatar stravaxx
stravaxx
08:42 14.02.2011.

ma super. eto nek se zaposleni mijenjaju sa zaposlenima po nekoliko mjeseci svaki i svi će na kraju biti jednako zaposleni i jednako nezaposleni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije