Naslovnica Biznis Potrošač

Na snazi i nova pravila za mobitele i pretplate. Provjerite što se mijenja

Od 1. kolovoza operator je obvezan pribaviti i privolu korisnika nakon sklapanja ugovora telefonskim putem, a uređaj korisnik, osim na kućnoj adresi, može preuzeti i na prodajnom mjestu operatora.
01. kolovoza 2019. u 09:59 22 komentara 42357 prikaza
mobitel
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Od prvog dana kolovoza počinje se primjenjivati dio odredbi iz Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga kojim se podrobnije uređuje tržište elektroničkih komunikacijskih usluga, priopćio je HAKOM.

robot Nova pošast Roboti postali utjerivači dugova. Dužnike izluđuju stalnim pozivima

Prema odredbama iz pravilnika, korisnik koji pristane na ponudu putem telefona o ugovorenoj usluzi, mora dobiti obavijest o sklopljenom ugovoru na trajnom mediju, sukladno posebnom zakonu kojim je uređena zaštita potrošača. Nadalje, propisano je da korisnik mora dati potvrdu svoje suglasnosti nakon primitka pisane obavijesti kako bi pretplatnički ugovor bio sklopljen i na koje načine korisnik može dati tu potvrdu.

Pogledajte i video o sklapanju ugovora na daljinu koju je objavio HAKOM

Izmjenama je također propisano da korisnik može, ne navodeći razloge, raskinuti ugovor u roku od 14 dana od dana kada je dao potvrdu svoje suglasnosti, odnosno u roku od godine dana sukladno posebnom zakonu kojim je uređena zaštita potrošača, ako pisanu obavijest nije zaprimio.

Mobiteli oprez! Koristite mobitel pet sati na dan ili dulje? Evo kako to utječe na vaše zdravlje

Operator je obvezan uređaj koji se dostavlja uz sklapanje ugovora dostaviti isključivo na kućnu adresu korisnika koji je ugovorio uslugu ili na vlastito prodajno mjesto operatora, odnosno adresu sjedišta, podružnice ili poslovnice za korisnika koji je pravna osoba. Obavijest koja se šalje uz uređaj mora biti dostavljena fizički odvojeno od ambalaže u kojoj se dostavlja uređaj ili na vidljivom mjestu na ambalaži.

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Njofra91:

  Opa.. vise T-com nece moci tako lako varati bakice i dedeke preko telefona

 • Avatar želimir
  želimir:

  Glavno da A1 šalje pisma da će poskupiti za 20 kuna jer imaju previše ulaganja. Nigdje u ugovoru ne piše da imaju to pravo ali se ograđuju da možeš raskinuti ugovor bez naknade.

 • pivodavac:

  U Njemačkoj možeš kupit 100 mobitela i 100 kartica za mob ali nemožeš aktivirat dok ne doneseš ujerenje o prebivalištu ( adresi stanovanja) nema prevare.