Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raj za investitore

Na proljeće natječaj za projekt Brijuni rivijera od 890 mil. eura

brijuni
15.03.2011.
u 12:35

Joseph Cinque, najbliži prijatelj Donalda Trumpa, posjetio je u prošlu subotu Brijune

Prvi međunarodni natječaj za investitore u Brijuni rivijeru objavit će se ovog proljeća, potvrdio nam je direktor tvrtke Ratimir Ivičić. To znači da bi se u sljedećih pet godina mogla otvoriti barem polovina od novih radnih mjesta koje najavljuje istarski župan Ivan Jakovčić. On je u posljednjih 40-ak dana imao “antirecesijsku turneju” na kojoj je sa 200-tinjak gospodarstvenika iz Istre “pročešljao” 500 raznih projekata. Jakovčićeva turneja završit će velikim gospodarskim forumom, a potom i županijskim dokumentom izlaska iz recesije.

Očitovao se i MORH

Jakovčić spominje 8000 novih radnih mjesta u idućih pet godina. Najviše, gotovo polovinu, trebala bi omogućiti Brijuni rivijera, projekt koji se spominje već 9 godina, a koji bi, po Jakovčiću, trebao biti najveći zamašnjak izlaska iz krize poluotoka na kojem je danas 11.000 nezaposlenih. U studiji društveno-ekonomske učinkovitosti navedeno je da bi se u Brijuni rivijeri izravno moglo zaposliti 1700 ljudi, a neizravno 1800. Ratimir Ivičić kaže da je na prednatječaju prije tri godine bilo 28 zainteresiranih investitora, a kvalifikacije je prošlo njih 17.

Najbliži prijatelj američkog milijardera Donalda Trumpa, Joseph Cinque, predsjednik Star Daimond Awarda i direktor američke akademije koja ocjenjuje, primjerice, restorane, wellnesse i automobile, u petak je boravio u Zagrebu i razgovarao s potpredsjednikom Vlade Domagojem Miloševićem, a već sljedeći dan posjetio je Brijune, destinaciju u koju bi rado ulagali.

– I Donald Trump najavio je svoj dolazak prije raspisivanja međunarodnog natječaja – navodi Ivičić. Ovog proljeća na natječaju će se ponuditi 114 hektara na području Hidrobaze, Pinete i Katarine. Ukupni je kapacitet 2200 kreveta, dvije marine i popratni sadržaji. No, tek kada se izaberu investitori, izradit će se detaljni planovi po kojima će se znati koliko će biti hotela, malih luksuznih vila i apartmana. Muzil od 168 hektara još ne ide na natječaj jer se čeka da Grad Pula donese izmjene Prostornog plana, što će biti potkraj godine. Na Muzilu se, prema prvim prijedlozima, kane graditi manji hotelski sadržaji i vile sa 2500 kreveta, teren za golf, jahalište, dvije marine... Muzil je najatraktivnije područje koje je, međutim, zbog sporosti realizacije projekta izgubilo moguće investitore. Još prije 9 godina u Istri je bio i Stewe Wynn, vlasnik brojnih kazina u Las Vegasu, koji je bio zainteresiran za gradnju kockarskog carstva s hotelima, no on je od Istre na kraju odustao i svoj novac uložio drugdje. S Muzilom problema ima i ovih dana.

– MORH se očitovao na planove za Muzil, no to je očitovanje neprihvatljivo za razvoj elitnog turističkog kompleksa jer uvjetuje neke restrikcije u turističkom dijelu. Primjerice, predlažu da se za turističke sadržaje koriste objekti starih vojarni – navodi Ivičić.

Kreće i Ladićev golf

Takvo što bogati investitori zasigurno ne bi prihvatili. Ukupna je vrijednost svih projekata Brijuni rivijere približno 890 milijuna eura, a samo za Muzil oko 500 milijuna.

Nakon više od 10 godina čekanja i zavrzlama, Dražen Ladić kreće s projektom golfa na Marleri koji nudi mogućnost za više od 200 novih radnih mjesta.

Ključne riječi

Komentara 19

UK
Ugo Kajvez
13:19 15.03.2011.

Brijune treba pretvoriti u europski zoološko-paleontološki park (sa zabavnim i istraživačkim sadržajem) i tako ga pretvoriti u jedinstven objekt na području cijele europe, ........... pa da vidite onda turizam cijele godine .............. a ne nekakvi \"elitni\" turizam ... STUPIDNO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OB
-obrisani-
13:22 15.03.2011.

Zbog skorog ulaska u EU, hrvatskog članstva u NATO-u i povoljne političke klime, američki investitori s više sigurnosti i povjerenja razmišljaju o Hrvatskoj kao zemlji za investiranje. ++++++++++++++++++++ Ja sa potpunom nesigurnošću gledam na takve investitore,poznavajući zemlju otkuda dolaze i kakav tip tzv. neoliberalni lopovski tip kapitalizma koji tamo vlada.No sigurno je jedno,ovi će ponuditi dobar mito državnim i lokalnim dužnosnicima da bi napravili što su naumili i pritom će tražiti,ne samo sve moguće povlastice,nego i to da ih se ne zajebava sa nekakvim urbanističkim planom i sličnim sitnicama.Dolaze trošiti naše resurse i pri tom ćehzapošljavati sobarice,konobare,nosače golf palica i sličan poslužnički kadar ! Živjela zemlja znanja.

JS
ja sam gladan
21:02 15.03.2011.

mister šarenih gača, Jakovčić planira i čisti teren, Čačić bu gradil, kukurikavci i njihova \"deca\" ljetovati će na Brijunima,ali ovaj put ne za 7 kuna. Sad buju još i tešku lovicu doma odnesli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije