Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski san

Na Pelješcu niče Hrvatski san vrijedan 5 milijardi eura

'06.05.2010. Zagreb, Hrvatska - Predstavljanje projekta Hrvatski san Profectus grupe.  photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/3
07.05.2010.
u 08:00

U prvoj fazi hrvatske će banke osigurati milijardu eura, a u ljeto počinje potraga za ulagačima preostalih 500 milijuna.

Projekt gradnje elitnog turističkog odredišta u okolici Dubrovnika pod imenom Hrvatski san predstavljen je u posljednja tri dana najvišim predstavnicima vlasti – premijerki Jadranki Kosor, predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i predsjedniku Sabora Luki Bebiću – te dobio njihovu podršku. Riječ je o projektu ukupno vrijednom 5 milijardi eura, na čijem su stvaranju posljednjih desetak godina radili najpoznatiji hrvatski i svjetski stručnjaci od Londona do SAD-a.

Prva faza do 2015. godine

– Napokon smo projekt usuglasili sa županijskim tijelima i krećemo u traženje investitora za prvi dio projekta nazvan Tri sestrice – rekao nam je Vicenco Blagaić, čelni čovjek Profectus grupe koja vodi projekt. Dodao je kako je prva faza vrijedna 1,5 milijardi eura te kako će se na road showu koji će krenuti na ljeto pokušati naći investitori koji bi uložili 500 milijuna eura, dok će ostatak novca osigurati hrvatske banke.

– Ako sve bude prema planu, s gradnjom Tri sestrice počet ćemo do kraja godine, a završetak je planiran do 2015. Riječ je o elitnoj turističkoj ponudi koja će biti napravljena prema najvišim svjetskim lifestyle i ekološkim standardima, a trebala bi u Hrvatsku privući najbogatiju klijentelu iz cijelog svijeta, a time i gospodarska događanja i investicije – rekao je Blagaić.

Privlačenje kapitala

Projekt bi trebao donijeti nova zapošljavanja, osobito za lokalno stanovništvo, aktivirati hrvatsko građevinarstvo i poljoprivredu te potaknuti decentralizaciju, razvoj turizma i demografski rast. Projekt predviđa i povezivanje s Hrvatima u BiH, što će gospodarski ojačati i dubrovačko zaleđe.

 

Ključne riječi

Komentara 34

SA
Savjest
08:11 04.06.2010.

Zagreb i Pelješki most primjeri su strategijske korupcije u graditeljstvu: umjesto da netko, a to bi trebali biti lokalna vlast i Ministarstvo zaštite okliša, prostornog uređenje i graditeljstva, uz pomoć moralno čvrstih urbanista proaktivno planiraju razvoj prostora, što znači da određeno područje proglase građevinskom zonom prije zainteresiranih privatnih investitora i time potaknu konkurenciju u kupnji zemljišta, postupa se obratno: zainterresirani investitori + banke krenu u kupnju zemljišta kad je ono gotovo bezvrijedno, a zatim korupcijom postignu da se kupljeno (\"polkjoprivredno\") zemljište prenamijeni u građevinsko. Budući da tako izgrađeno zemljište redovito ostaje bez infrastrukture (Zagreb), tako izgrađeni stambeni i poslovni prstori ne mogu se prodati, ali cijena im ne pada, što sve ukazuje na to da je građevinsko tržište totalno dirigirano, jer banke i investitori mogu čekati vraćanje konjunkture kao što su svojevremeno vlasnici stanova u Londonu, kad su Grad idržava ograničili stanarine, mogli čekati s praznim stanovima da država to ograničenje ukine. Vjeroajtno bi od ove \"recesije\" ipak trebalo nešto naučiti. Za utjehu, oni koji više ne mogu učiti, osuđeni su na polagano ili brže nestajanje i izumiranje. A to znači na mjesto Hrvata, Srba, Crnogoraca, Slovenaca i Makedonaca, na ove će prostore dolaziti i osvojiti ih Albanci, Turci, a možda i Kinezi. Europski homoseksualci sigurno neće trajno osvojiti ove prostore, iz jednostanog razloga što se oni bore za individualnu slobodu, a nisu u stanju osigurati obnovu svoje populacije makar i uz pomoć heteroseksualaca, koji im u pogledau prokreacije postaju sve sličniji.

KO
koka
14:11 07.05.2010.

Pozdrav svim vizionarima Pelješkog mosta ,svim buznismenima, kupcima zemljišta na Pelješcu...investicija će se sigurno isplatiti jednog dana...sada treba samo naći dobre investitore sa vizijom...sretno!

JJ
jjonja
11:04 07.05.2010.

A di sam tu ja ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije