Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predložite promjene

Može li Hrvatska postati nova IT meka?

Trg bana Jelačića
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
03.10.2014.
u 09:10

Treba li država uložiti u bolje obrazovanje više mladih IT stručnjaka, kako pomoći u osnivanju i razvijanju što više IT tvrtki i njihovu probijanju na svjetsko tržište, na koji način privući za investiranje "tehnološke divove"

– IT je po prirodi otvorena tehnologija koja potiče eksperimentiranje i inovativnost te stoga ne može uspijevati u sredinama zakrčenim birokratskim propisima – kazao je makroekonomist Dubravko Mihaljek, najviše pozicionirani Hrvat u nekoj svjetskoj međunarodnoj kompaniji koji je izračunao da je hrvatski BDP u 2013. godini bio manji od BDP-a 1980. godine.

Objasnio je kako u današnje vrijeme nove mogućnosti za rast otvara baš informacijska i telekomunikacijska tehnologija, odnosno IT, "kao što su to činile transportna tehnologija u 19. stoljeću i električna energija početkom 20 stoljeća". U najnovijoj VL Inicijativi pitamo vas može li Hrvatska postati nova IT meka?

"Promjene koje će obilježiti svijet"

U tom smjeru mogao bi ići i ovotjedni posjet predsjednika Vlade Zorana Milanovića najvećim IT tvrtkama u Sjedinjenim Američkim Državama. – Promjene koje se ovdje događaju su one koje će obilježiti svijet u idućih 15 ili 20 godina i svi ovdje pokušavaju doći i napraviti posao – kazao je Milanović na kraju posjeta Silicijskoj dolini. Potvrdno je odgovorio na pitanje hoće li ti susreti donijeti neke konkretne poslove u Hrvatsku.

Tijekom boravka u SAD-u Milanović sastao se s direktorima Microsofta, Cisca, Oraclea i HP-a, a slijedi mu i posjet IBM-u. – Očekuju se velike investicije i u IT tehnologiji – napisao je u e-mailu predsjednik Upravnog odbora Hrvatske udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx Nikola Dujmović, koji je s Milanovićem putovao u SAD. Istaknuo je da i Vlada prepoznala IT kao važnu industriju.

Kako se probiti na svjetsko tržište?

U ovoj VL Inicijativi pitamo vas može li Hrvatska postati IT meka u budućnosti, između ostalog, i na valu Milanovićeva posjeta SAD-u, ali i na koji način bi država trebala razbuktati rast tog, u modernom svijetu, brzorastućeg gospodarskog sektora. Treba li država uložiti u bolje obrazovanje više mladih IT stručnjaka, kako pomoći u otvaranju i razvijanju što više IT tvrtki i njihovu probijanju na svjetsko tržište, na koji način privući za investiranje "tehnološke divove" koje je posjetio Milanović u SAD-u?

Komentirajte što vi mislite o ovoj temi! U drugom dijelu VL Inicijative napisat ćemo vaše najzanimljivije komentare, dok ćemo u trećem pitati stručnjake što oni misle kako dovesti do još većeg rasta IT sektora u Hrvatskoj. Sudjelujte i u drugim VL Inicijativama.

>>Zašto smo tu gdje jesmo? 33 godine krivih procjena

>>Milanović iz Cisca održao konferenciju s Lalovcem u Zagrebu

>>Milanović razgovarao sa izvršnim direktorom Oraclea Markom Hurdom

Komentara 14

DU
Deleted user
10:30 03.10.2014.

Da može već bi to bila. U državi koja informatiku u osnovnoj i srednjoj školi ima kao izborni predmet ne može se očekivati da će se obrazovati stručnjaci za informatiku. To što se mi u Hrvatskoj znamo služiti računalom za neke svoje osobne potrebe i surfati internetom ne znaći da smo informatički pismeni. Mi se u tim slučajevima samo vozimo cestom koju je netko napravio i mi je koristimo. Ako znam voziti auto ne znači da ga znam napraviti. A kod nas prevladava uvjerenje da ko koristi računalo ima informatička znanja. Da bi postali ono što naslov sugerira godišnje bi trebalo školovati na tisuće informatičara da se dobiju vrhunski stručnjaci koji bi bili predvodnici. A takove vrhunske stručnjake treba vrhunski i platiti. Danas u Hrvatskoj tko želi kvalitetnog informatičara traži ga na fakultetima, stipendira i rezervira za sebe. Prosječnih ima i više nego što treba. Samo zvanje informatičar ne garantira i kvalitetu a pogotovo ne kreativnost. Mislim da je kreativnost i vizija u informatici glavni pokretač. A da si slučajno nebi umislili da smo u stanju raditi informatičku opremu nulte ili prve generacije. Vodeći proizvođaći informatičke opreme usisavaju vrh vrhova iz cijeloga svijeta za razvoj, a gdje mi tu sebe vidimo. Nismo u stanju solidno platiti policajca ili čistačicu, a kamoli nekoliko tisuća vrhunskih informatičkih stručnjaka. Tako da mi sva ova trenutna galama oko Hrrvatske kao IT meke djeluje šuplje i prazno. Našoj vladi bi bilo bolje da aktivira ono za što ima trenutne potencijale. Na primjer da svu neobrađenu zemlju koju imamo stavi u funkciju proizvodnje soje koju Europa traži. E, to neće jer je to pre jednostavno i preprosto za njihov nivo.

BS
bstrabi2
10:51 03.10.2014.

Milanoviću.Što ne kažeš istinu ljudima.Išao si se provest u ameriku.Šta mi možemo ponudit amerikancima?Isto kad bi Kinezima ponudili radnu snagu.Jedino znam da smo mi to sve platili.Ovaj put i u Australiju.Možda do kraja mandata ode i na mjesec.Sve to mi plaćamo,a u Gunji ljudi nemaju šta jesti.Mala djeca jedu paštetu za doručak ručak i većeru,a drugovi mokolo putuju.I za Milanovića skupljaju pomoć.Da može okolo putovati.I avaka ćast karitasu.Što crvenima nije verovao.Crveni križ je produžena ruka crveni manipulatora.

IV
ivanjoksimovic
09:49 03.10.2014.

Postoje 2 modela razvoja jedne drzave. Infrastrukturni i obrazovni. Hrvatska se na prvi odavno vec bazirala izgradnjom auto puteva sto je bilo logicno s obzirom na turisticki potencijal Jadrana. Drugi model su primenili Irci. Ulozili su obrazovanje 70ih pa tako danas u Irskoj imamo predstavnistva giganata IT sektora i jako visok procenat doktora nauka. Moze Hrvatska razviti IT sektor, ali da bi se to dogodilo potrebno je uloziti znacajna sredstva u obrazovanje da bi to imalo efekta kroz 20etak godina kao sto je to uradila Irska. Bojim se da Hrvatska nema novca i za infrastrukturni i obrazovni plan odjednom, stoga ne vidim blisku buducnost u IT industriji. Bolje da razviju potencijale koje vec imaju i razviju dugorocan plan razvoja skolstva pa tek tad napasti IT industriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije