Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Moramo mijenjati ugovor, Ina mora više ulagati 
u bušotine i rafinerije'

Ministri u NO-u - Premijer bi uskoro trebao definirati članove Nadzornog odbora te odlučiti tko će to biti
05. lipnja 2012. u 08:00 30 komentara 5 prikaza
slavko linić
Foto: Jurica Galoić/ PIXSELL

Ministar financija objašnjava zašto su hitno potrebne izmjene dioničarskog ugovora u Ini, govori o nužnosti imenovanja ministara u Nadzorni odbor Ine, višku zaposlenih u javnim poduzećima...

Transkripti sa sjednica uprave Ine pokazali su da mađarska strana ne namjerava prihvatiti prijedloge hrvatskih članova uprave. Je li to dovoljan dokaz za grubo kršenje dioničarskog ugovora Ine i MOL-a?

To uopće nije bitno, osnovno je da Vlada mora otvoriti pregovore o novom dioničarskom ugovoru u kojem će biti postavljeni kvalitetniji odnosi, u kojem će članovi uprave biti zaista članovi po hrvatskom zakonu, a to znači s ovlaštenjima i s druge strane, gdje će postojati tolerancija među članovima Nadzornog odbora jer u ovom trenutku toga nema. Nekomuniciranje članova NO-a utječe na Inu, a obveza je i jedne i druge strane da se bori za Inu. A to znači borbu za ulaganje u bušotine, rafinerije i maloprodajnu mrežu. To je ono o čemu ćemo razgovarati, a ostalo nije važno.

Kad ćete otvoriti pregovore za izmjenu dioničarskog ugovora?

Moramo definirati članove Nadzornog odbora i to očekujemo da premijer dovrši odlukom o tome tko su članovi NO-a. Očekujem da će to biti uskoro, ali ne bih ulazio u procjenu kada točno.

U kojem bi se smjeru mijenjao dioničarski ugovor?

Izmjene bi bile vrlo jasne, da članovi NO-a imaju ovlasti sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, a to znači i članovi s hrvatske strane. Isto tako da jasno stavimo do znanja koji je interes Hrvatske, a to je ulaganje u bušotine, ulaganje u rafinerije i trgovačku mrežu.

Prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću sudi se u Mađarskoj zbog prometne nesreće. Je li dobro rješenje da on bude predložen za člana NO-a u tvrtki u djelomično mađarskom vlasništvu?

Evidentno je da je potpredsjednik Vlade osoba koja štiti interese Vlade, naši zahtjevi su vrlo jasni i uopće nije moguće da interesi hrvatske države koju zastupa budu podređeni osobnim interesima. To su bespredmetne špekulacije.

Kako komentirate da je u predsjedništvo stranke prošao Zlatko Komadina, koji se pokazao neuspješnim ministrom, a nije Vojko Obersnel, jedan od najuspješnijih gradonačelnika…

Danas svatko tko komunicira sa svim članovima i svim organizacijama ima više uspjeha. To je pokazala ova konvencija.

Najavili ste otkaze od 10 do 15 tisuća ljudi u državnim tvrtkama. Riječ je o gotovo četvrtini zaposlenih. Jeste li dobro procijenili višak?

Svaki će ministar vrlo brzo imati na stolu i donijeti odluku o prijedlozima strukturnih promjena u trgovačkim društvima koje su mu u nadležnosti. Tada ćemo imati sve precizno i dokumentirano. Prema tome, nema potrebe da se ja bavim procjenama, manje-više veći je dio dokumenata pripremljen i ja očekujem da će prije ljeta javnosti biti vrlo jasno prezentirani programi i planovi.

Zakon o financijskom poslovanju struka je napala. Kad ćemo ga imati u primjeni?

Konačni tekst nacrta Zakona o financijskom poslovanju prošloga je tjedna usuglašen unutar Ministarstva financija, priloge za poboljšanje teksta dobili smo od ministarstva gospodarstva, a ministarstvo pravosuđa nije imalo primjedbi pa očekujem da će tekst tijekom ovog tjedna biti predstavljen javnosti. Zakon ide u dva čitanja i tada ćemo vidjeti koja je ocjena i gospodarstva i svih zainteresiranih u vezi s poboljšanjem prijedloga s kojim idemo. Sve je to moguće provesti prije ljeta pa da imamo ovaj vrlo, vrlo važan zakon u primjeni što prije.

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
  • osica:

    Gosp. Linić - "moramo mijenjati ugovor......" . Ugovor nije dekret, već dvostrani - višestrani pravni posao. Za mijenjanje - treba suglasnost druge strane. Imamo li je. ?.

  • zark x:

    Hrvatska je u dobrim rukama. Imamo dva mega strucnjaka i potencijalna Nobelovca. Ovako nije niti jedna drzava potonula u tako kratko vrijeme. Ovi strucnjaci bi mogli i Njemacku povuci u ponor sa nama. Stvarno sve sto govore je smijesno i zalosno.

  • Ugo Kajvez:

    A kolika je tvoja "provizija" ............ . Vratio si se na INU u spomen dobrih starih dana kad si preko INE miljune zarađivao sa F. Abdićem .................