Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritične banke

Moody's kreditni rejting Slovenije srušio na razinu 'smeće'

Slovenija Banka Slovenija
Saša Despot/Žurnal24/PIXSELL
30.04.2013.
u 22:59

Rejting je spušten za dva stupnja na Ba1 sa Baa2 i to uz negativnu prognozu. Sada pet od 17 članica eurozone ima kreditni rejting "smeće".

Agencija za ocjenu kreditnih rejtinga Moody\'s danas je na razinu \"junk\" (smeće) spustio kreditni rejting Slovenije zbog problema u bankarskom sektoru, piše Bloomberg.

Rejting je spušten za dva stupnja na Ba1 sa Baa2 i to uz negativnu prognozu. Sada pet od 17 članica eurozone ima kreditni rejting \"smeće\". U priopćenju iz Moody\'sa stoji kako su ključni razlog za spuštanje rejtinga Slovenije problemi u bankarskom sektoru te velika mogućnost da će država morati financijski pomoći bankama.

Slovenija se bori sa već drugom recesijom od 2009. godine. Slovenija bi detalje plana spašavanja bankarskog sektora trebala predstaviti Europskoj komisiji u Bruxellesu 9. svibnja. Očekuje se da bi u sustav trebali \"ubrizgati\" 900 milijuna eura te da će stvoriti tzv. \"loša banka\" kako bi postojeće \"očistili\" loših plasmana i time pomogli ekonomski oporavak.

Dug narastao na 54,1 posto BDP-a

Moody\'s navodi kako tri najveće slovenske banke (NLB, NKBM i Abanka) primaju državnu pomoć sve od 2011. godine, a zbog lošeg stanja slovenskog gospodarstva vjeruju da će bankarski sektor još više oslabiti. Ocjenjuju da će dokapitalizacija banaka stajati od 8 do 11 posto BDP-a, a da je zbog promjene Vlade zastao proces osnivanja \"loše banke\" koja je nužna za stabilizaciju bankarskog sustava, piše Delo.

Drugi razlog za spuštanje kreditnog rejtinga je slovenski državni dug. Na kraju 2012. godine je došao do 54,1 posto BDP,a 2008. godine je bio samo 22 posto. U agenciji očekuju da će do kraja godine narasti na 60 posto zbog dodatne pomoći bankarskom sektoru pa nije jasno ni da li će se na toj brojci zaustaviti.

Treći je razlog činjenica da se povećava rizik za vlasnike obveznica što znači da će Slovenija teže dolaziti do financija, a to bi moglo dovesti do traženja strane pomoći.

>>Ciparska kriza ugrožava ekonomski rast u istočnoj Europi

>>\'Zaboravimo Cipar, zbog Slovenije se trebamo zabrinuti\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije