Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski problemi

Moody's degradirao mađarske obveznice na status "smeće"

'moodys'
Reuters/Pixsell
25.11.2011.
u 17:30

Moody's je spustio ocjenu s Baa3 na Ba1, što znači da su mađarske obveznice gotovo bezvrijedne te da im je vrijednost pala na status ''smeća'' (junk)

Agencija zadužena za ocjenjivanje rejtinga državnih obveznica Moody's ocijenila je mađarske obveznice bezvrijednima, javlja BBC.

Zbog visoke razine mađarskog duga i slabog izgleda za njegovo smanjenje, agencija je izrazila sumnju da će vlada ostvariti svoje planove za ekonomski rast, dok vlada smatra da je mišljenje agencije samo jedan u nizu udara na ekonomiju zemlje. Mađarski ministar gospodarstva kazao je da Moody'sova degradacija nema osnove jer je unatoč svim poteškoćama posljednjih godinu i pol dana bilo povoljno za gospodarstvo.

Moody's je spustio ocjenu s Baa3 na Ba1, što znači da su mađarske obveznice gotovo bezvrijedne te da im je vrijednost pala na status ''smeća'' (junk).

Mađarska vlada prije tri godine primila je 25 milijardi dolara kako bi spriječila rast duga, a prošle godine tamošnji premijer Viktor Orban odlučio je ne obnoviti ugovor te je omogućio građanima da hipoteke, koje su uglavnom bile vezane za švicarski franak, "prebace" natrag na forintu i to na trošak banaka.

Prošlog tjedna Mađarska je zatražila pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda te pokušala pomoći gospodarstvu zemlje i nedavnim povećanjem PDV-a sa 25 posto na 27 posto.

Vlada je odbacila stajalište agencije rekavši da je pristrana jer mađarska ekonomija ne pogoduje bankama.

 

 

Komentara 11

UK
Ugo Kajvez
18:25 25.11.2011.

Ovako to izgleda prema tim kućama .... - Grčke obveznice = smeće - Portugalske obv.= smeće - Mađardke obv. = smeće ------------------------------------ EU = smeće . Havea a nice day ! ............vea a nice day ! ............

OB
-obrisani-
18:42 25.11.2011.

a čuj mudi i ostali su braća po krvi sa bankstersima, dakle.......................

Avatar priljepak
priljepak
19:08 25.11.2011.

Što li će zaključiti kad budu analizirali naše ? Hrvatsko smeće je lošije od mađarskog smeća – vjerojatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije