Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

MOL očekivano odustao od isplate dividende dioničara INA-e od 2 milijarde kuna

- Zadovoljan sam što MOL želi investirati u hrvatske rafinerije i istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Republici Hrvatskoj, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.
03. veljače 2015. u 19:40 0 komentara 714 prikaza
Ina
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

MOL je očekivano povukao zahtjev za izvanrednu isplatu dividende Ine koju je najavio krajem studenog. Tada je najavio da će kao najveći dioničar zahtijevati izvanrednu skupštinu dioničara i isplatu dvije milijarde kuna. MOL je u međuvremenu reterirao pa je na Zagrebačkoj burzi objavio da odustaje od svoje ideje.

"U ime MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company želimo obavijestiti Upravu INA Industrija nafte d.d. da, uslijed padajuće cijene nafte i njenog mogućeg negativnog utjecaja na Inu, MOL kao odgovoran dioničar, obustavlja svoj zahtjev da se sazove izvanredna skupština dioničara Ine s prijedlogom izvanredne isplate dividende", poruka je MOL-a. Da je inzistirao na isplati dividende MOL-u bi se isplatilo nešto manje od milijarde kuna zadržane dobiti, a Vlada bi u proračun dobila oko 900 milijuna kuna.

- MOL kao drugi najveći dioničar u INA-i napokon se pokazao kao odgovoran partner. Zadovoljan sam što MOL želi investirati u hrvatske rafinerije i istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Republici Hrvatskoj, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

MOL je do odustajanja od svojeg zahtjeva tvrdio da Ina ne bi bila financijski ugrožena isplatom dividende te da se ne bi morao dizati kredit za isplatu dioničara. Vlada je unatoč izdašnom izvanrednom prihodu za državni proračun bila protiv dividende. Stručnjaci su i u studenom procijenjivali da je zahtjev za dividendom manevar MOL-a kojim su htjeli skrenuti pozornost na svoje pritužbe zbog oduzimanja dozvola za istraživanje određenih naftnih polja što im je, kako su tvrdili, onemogućilo ulaganje. 

 >> MOL traži da Ina isplati dvije milijarde dividende 

Poticaj učenicima
Ljudi će uvijek razbijati automobile, a onih koji ih znaju popraviti je sve manje

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.