Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezanja bez kraja

MMF Vladi: Odlučite već ove godine da se u mirovinu tek sa 67 godina!

HNB
Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
27.02.2013.
u 16:10

MMF je iznio preporuke Vladi u kojem bi smjeru trebao ići rebalans proračuna, a one se bitno razlikuju od Vladinih najava

Vlada je obećala MMF-u da će donijeti odluku o povećanju dobne granicu za odlazak u mirovinu na 67 godina i za žene i za muškarce. Povećanje bi išlo postupno, tempom od šest mjeseci po godini. Uz to, neće biti indeksacije privilegiranih mirovina, povećat će se kazne za prijevremeno umirovljenje, a bit će pojačana i kontrola "nad očigledno zloupotrebljavanim sustavom invalidskih mirovina" – otkrio je MMF u zaključnoj izjavi objavljenoj u srijedu, nakon nedavnog posjeta MMF-u kojem je Vlada očigledno prepustila da bude glasnik loših vijesti.

Sve lošije

Ta međunarodna organizacija tvrdi da su se od sredine 2012. pogoršali gospodarski uvjeti u Hrvatskoj, na što treba odgovoriti sveobuhvatnim, ambicioznim i trajnim mjerama. Produljenje radnog vijeka jedna je od mjera koju treba provesti, a MMF ističe da je važno da reforme stupe na snagu već u drugoj polovici 2013. kako bi što prije ostvarile koristan učinak. MMF pozdravlja planirane izmjene Zakona o radu, ali tvrdi da bi mogle biti "ambicioznije" u pogledu smanjenja troškova zapošljavanja i otpuštanja, uključujući otkaze zbog slabog radnog učinka. Očekuju, također, da će zakon omogućiti poduzećima da se isključe iz primjene opterećujućih sektorskih kolektivnih ugovora.

MMF je iznio preporuke Vladi u kojem bi smjeru trebao ići rebalans proračuna, a one se bitno razlikuju od Vladinih najava. Za razliku od hrvatskih ministara koji su govorili da će uštedjeti na investicijama jednu do dvije milijarde kuna, MMF-ov je stav da se nužni kapitalni rashodi trebaju zaštititi, a uštede treba provesti na izdacima za mirovine i zdravlje. MMF smatra da su rashodi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje neodrživi te traži brzu provedbu planiranih mirovinskih reformi uz nove parametre koji će se početi primjenjivati već 2013. Nadalje, smanjenje rashoda, a time i budžetskog deficita, treba provesti "odlučnim rezanjem" troškova u bolnicama koje stvaraju gubitke, racionalizacijom bolničke mreže i ograničavanjem izuzeća od participacije. Potrošnju u zdravstvu treba provesti smanjivanjem neefikasnosti i rasipanja te boljim ciljanjem olakšica. MMF je nadalje upro prst u subvencije i tekuće rashode kao proračunske stavke na kojima treba provoditi uštede.

Zaštita banaka od Linića

– Provedba fiskalne konsolidacije jest teška, ali njezina alternativa nosi velike rizike. Sadašnja je putanja javnog duga neodrživa, a kamatni troškovi rapidno rastu, čime se istiskuju produktivni rashodi. Što taj proces bude dulje trajao, to će konačna prilagodba biti znatnija i uzrokovati veće poremećaje, navodi MMF. I on ističe da će jačanje gospodarskih aktivnosti u 2013. ponajviše ovisiti o pravovremenoj realizaciji planiranih velikih ulaganja javnog sektora, ali puno je rizika zbog kojih može doći do kašnjenja, od negativnog rasta kod inozemnih partnera do smanjenja kreditne aktivnosti banaka.

Premda izrijekom ne spominje ograničavanje minusa i kredita, MMF naposljetku dodaje da je "pri osmišljavanju mjera za ublažavanje uvjeta kreditiranja stanovništva važno ostaviti dovoljno prostora za konkurentno poslovanje banaka". Preporuke koje je naveo MMF u posljednjoj izjavi brojem su manje od preporuka iz listopada 2012. i uglavnom su fokusirane na tržište rada te mirovinski i zdravstveni sustav.

Ključne riječi

Komentara 131

MR
mravac8
19:31 27.02.2013.

Pouka iz ovog je - osigurajte si novac za starost mimo penzije inače ćete biti gladni i još ćete ostati bez nekretnine koju imate. Ako želite živjeti životom dostojnim čovjeka 21. stoljeća ni u ludilu nemojte raditi u državnim službama.

DE
deGregorizacija
17:27 27.02.2013.

Tri cilja - Bajic, Milanovic, Mesic.

V4
Vladimir12-4
18:57 27.02.2013.

Crkva ti je rekla da moras slusati kapitaliste i ne razmisljati, masoni su ti rekli razmisljaj sam. Ti jos uvjek s tvojim stereotipnim glupostima. Placaj sad sam svoje nerazmisljane, ko ti je kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije