Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija

MMF traži od Kine veću slobodu bankarskog sustava

yuan
nnn
15.11.2011.
u 18:03

Reforme koje zahtjeva MMF ograničile bi uplitanje vlade u bankarski sustav i na taj način zadržali stabilan tečaj Yena

MMF je po prvi put revizirao kineski bankovni sustav i zaključio je u u izvješću da ukoliko dođe do više od jednog šoka na tržištu, većina banaka ne bi bila spremna izdržati.

Naime, napravljen je stres test na 17 najvećih kineskih banaka koji je pokazao kako su banke otporne na jedan zasebni šok no ukoliko bi došlo do više rizičnih situacija u isto vrijeme bankarski sustav bi bio ozbiljno uzdrman.

Stoga savjetuju kineskoj vladi provođenje reformi koje bi ograničile upiltanje vlade u bankarski sustav i na taj način zadržali stabilan tečaj Yena. Također smatraju kako trebaju dopustiti da se odluke o kreditiranju baziraju na komercijalnim ciljevima.

Iako je uočljiv zamjetan napredak prema komercijalnom financijskom sustavu, kinesko tržište još uvijek se previše oslanja na državu. Kina treba izgraditi bankovni sustav koji se temelji na tržišnom mehanizmu i kamatnim stopama jer tako se stvara stabilan financijski sektor stoji u izvješću MMF-a.

iz kineske središnje banke poručuju da je izvješće konstruktivno, ali imaju zamjerke na predložene reforme iako nisu precizirali koje su točno.

Kada će se reforme poduzeti još će odlučiti u kineskoj vladi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije