Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misija spasa

MMF stigao ranije, Rohatinski: 2012. bit će najteža godina dosad

murgasova
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
30.01.2012.
u 16:45

Izaslanstvo MMF-a posjetilo je Vladu, Ministarstvo financija i Hrvatsku narodnu banku, ali nijedna od tih institucija nije davala komentare vezane uz razgovore

Umjesto u svibnju, Zuzana Murgasova, voditeljica misije MMF-a za Hrvatsku, doputovala je u Zagreb danas kako bi se upoznala sa stanjem u zemlji i potezima nove vlade.

Prvog dana izaslanstvo MMF-a posjetilo je Vladu, Ministarstvo financija i Hrvatsku narodnu banku, ali nijedna od tih institucija nije davala komentare vezane uz razgovore. Posljednji izvještaj MMF-a bio je prilično nepovoljan jer su, uz često ponavljanu kritiku Vladi što kasni s reformama, prozvali i Hrvatsku narodnu banku da nepotrebno troši devizne rezerve na obranu tečaja.

MMF tvrdi da su rezerve premale da bi se koristile za čuvanje tečaja. HNB je tijekom siječnja čak dva puta posegnuo u rezerve da bi obranio tečaj, a na kraju se odlučio i na poskupljivanje troška banaka kroz veću stopu obvezne rezerve. U intervjuu mjesečniku Banka guverner HNB-a Željko Rohatinski priznao je da je manevarski prostor HNB-a sužen te je pozvao Vladu da svojim mjerama smanji pritisak na devizne rezerve, što bi HNB-u olakšalo i održavanje stabilnosti tečaja. U suprotnom, smanjenje kunske likvidnosti utjecat će na rast kamata i manju dostupnost kredita.

Rohatinski: 2012. godina bit će najteža od svih dosadašnjih

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski ocijenio je da će teškoće kroz koje prolaze vlasnici hrvatskih banaka, loši izgledi za priljev kapitala i državna potrošnja odrediti sudbinu građana u Hrvatskoj 2012. godine, koja će biti najteža od svih dosadašnjih kriznih godina te je napomenuo da ne očekuje rast kroz 2012. godinu, već u najboljem slučaju da će BDP stagnirati.

O mogućnosti da odstupi s mjesta guvernera HNB-a i prepuštanja mjesta svom zamjeniku Borisu Vujčiću Rohatinski nije izravno odgovorio te je kazao da iza relativnog privida o dugoročnom kontinuitetu politike stabilnog tečaja stoje različite situacije od kojih je svaka tražila specifična rješenja. Zato, uspješan rad središnje banke ne pretpostavlja zadržavanje nekog apstraktnog "kontinuiteta", već odlučnost i sposobnost da se primjereno reagira na svaki novi izazov.

Komentara 185

UT
utatica
17:14 30.01.2012.

Užas!

KO
konoplja
21:38 30.01.2012.

Kao da će 2013g biti bolje?

KO
konoplja
17:37 30.01.2012.

Narod se može pokoriti dugom ili mačem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije