Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

MMF stigao ranije, Rohatinski: 2012. bit će najteža godina dosad

Izaslanstvo MMF-a posjetilo je Vladu, Ministarstvo financija i Hrvatsku narodnu banku, ali nijedna od tih institucija nije davala komentare vezane uz razgovore
30. siječnja 2012. u 16:45 185 komentara 5 prikaza
murgasova
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Umjesto u svibnju, Zuzana Murgasova, voditeljica misije MMF-a za Hrvatsku, doputovala je u Zagreb danas kako bi se upoznala sa stanjem u zemlji i potezima nove vlade.

Prvog dana izaslanstvo MMF-a posjetilo je Vladu, Ministarstvo financija i Hrvatsku narodnu banku, ali nijedna od tih institucija nije davala komentare vezane uz razgovore. Posljednji izvještaj MMF-a bio je prilično nepovoljan jer su, uz često ponavljanu kritiku Vladi što kasni s reformama, prozvali i Hrvatsku narodnu banku da nepotrebno troši devizne rezerve na obranu tečaja.

MMF tvrdi da su rezerve premale da bi se koristile za čuvanje tečaja. HNB je tijekom siječnja čak dva puta posegnuo u rezerve da bi obranio tečaj, a na kraju se odlučio i na poskupljivanje troška banaka kroz veću stopu obvezne rezerve. U intervjuu mjesečniku Banka guverner HNB-a Željko Rohatinski priznao je da je manevarski prostor HNB-a sužen te je pozvao Vladu da svojim mjerama smanji pritisak na devizne rezerve, što bi HNB-u olakšalo i održavanje stabilnosti tečaja. U suprotnom, smanjenje kunske likvidnosti utjecat će na rast kamata i manju dostupnost kredita.

Rohatinski: 2012. godina bit će najteža od svih dosadašnjih

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski ocijenio je da će teškoće kroz koje prolaze vlasnici hrvatskih banaka, loši izgledi za priljev kapitala i državna potrošnja odrediti sudbinu građana u Hrvatskoj 2012. godine, koja će biti najteža od svih dosadašnjih kriznih godina te je napomenuo da ne očekuje rast kroz 2012. godinu, već u najboljem slučaju da će BDP stagnirati.

O mogućnosti da odstupi s mjesta guvernera HNB-a i prepuštanja mjesta svom zamjeniku Borisu Vujčiću Rohatinski nije izravno odgovorio te je kazao da iza relativnog privida o dugoročnom kontinuitetu politike stabilnog tečaja stoje različite situacije od kojih je svaka tražila specifična rješenja. Zato, uspješan rad središnje banke ne pretpostavlja zadržavanje nekog apstraktnog "kontinuiteta", već odlučnost i sposobnost da se primjereno reagira na svaki novi izazov.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?