Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

MMF poboljšao prognozu rasta svjetskog gospodarstva za 2010.

tvornica tekstila
arhiva VL
27.01.2010.
u 00:14

Analitičari MMF-a vjeruju kako će svjetska ekonomija ove godine rasti 3,9 posto,što je poboljšanje od 0,8 posto u odnosu na prethodnu prognozu, a novi zamah trebala bi dobiti 2011. s rastom od 4,3 posto.

Analitičari MMF-a vjeruju kako će svjetska ekonomija rasti 3,9 posto u 2010. godini, što je poboljšanje od 0,8 posto u odnosu na prethodnu prognozu, a novi zamah trebala bi dobiti 2011. s rastom od 4,3 posto. Razvijena tržišta očekuju lošije brojke; SAD-u se prognozira rast od 2,1 posto u 2010. u odnosu na kineskih šest posto.

Globalna ekonomija oporavlja se brže nego što se prognoziralo, izjavili su u MMF-u. No, oporavak je također neujednačen i tržišta u razvoju suočavaju se s destabilizirajućim prognozama. MMF je poboljšao prognozu nakon što je Institut za međunarodne financije, koji predstavlja najveće svjetske banke, izvijestio o odljevu kapitala u Kinu, Brazil i ostala rastuća tržišta koja bi od toga mogla polučiti izvanredan feed-back.

Kako je izvijestio Financial Times, ‘vrući’ novac koji se slijeva na ta tržišta zahtijeva vještu kontrolu, što zabrinjava obje institucije, jer bi moglo doći do bubrenja cijena imovine i disbalansa svjetskog ekonomskog rasta.

Olivier Blanchard, glavni ekonomist MMF-a, izjavio je da se oporavak u ovom trenutku zasniva na političkim odlukama i akcijama te postavio pitanje u kojem će trenutku nastupiti privatni kapital sa svojim utjecajem.

Komentara 1

OB
-obrisani-
09:40 27.01.2010.

I moja se punica slaže s procjenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije