Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rad na disciplini

MMF: Neodlučni politički lideri potpiruju gospodarske rizike

Christine Lagarde
Reuters
29.08.2011.
u 19:30

Konferencija u Jackson Holeu poslužila je kao još jedno upozorenje političkim liderima da je krajnje vrijeme za “buđenje”.

Monetarna politika ne može sama održati globalni rast koji je ionako nedovoljan. Svjetska ekonomija ulazi u novu opasnu fazu jer se suočava s rastućim rizicima, a njihovo je bujanje posljedica ozbiljnog pada povjerenja u političke lidere te njihovu mogućnost i volju da donesu nužne konkretne mjere.

Riječi su to čelnice Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, koja je s ekonomskog foruma svjetskih središnjih bankara u njujorškom Jackson Holeu poslala oštru kritiku i jasnu poruku svjetskim političarima, inzistirajući da se napokon trznu i povuku agresivne poteze kojima će smanjiti javne dugove i dati zamah nacionalnim gospodarstvima.

– Vlasti u Europi i Americi moraju raditi na proračunskoj disciplini da bi se oslobodila sredstva za kratkoročne poticaje gospodarstvu – zaključila je Lagarde.

Šefica MMF-a u svojem je govoru protekloga vikenda bila oštrija i konkretnija od šefa američke središnje banke Bena Bernankea, od kojeg su tržišta s nestrpljenjem očekivala konkretne mjere za buđenje uspavanoga američkoga gospodarstva.

Bilo kako bilo, konferencija u Jackson Holeu poslužila je kao još jedno upozorenje političkim liderima da je krajnje vrijeme za “buđenje”. A da pomaka ipak ima, dokazuje primjer Španjolske čiji je premijer zatražio da se odredbe o proračunskoj disciplini unesu u ustav te zemlje. Budući da će stavkom o deficitu od maksimalno 60% BDP-a ispuniti zahtjeve EU o kontroli državnog duga, Moody’s je poručio da možda neće doći do najavljenog smanjenja španjolskoga kreditnog rejtinga.

Istodobno je francuski ministar financija poručio da će ta zemlja u studenome na sastanku G20 inzistirati na konkretnim potezima u smislu oporezivanja financijskih transakcija u eurozoni, što su kao protukriznu mjeru predložili Angela Merkel i Nicolas Sarkozy.

Komentara 4

DR
drug
04:43 30.08.2011.

Sada je vec prekasno a MMF je jedan od organizacija koji je davao kredite bez pokrica i doveo mnoge tako i nas na rub propasti....

MO
moshmislit
13:17 30.08.2011.

nisu toliko neodlučni koliko pokvareni i nesposobni

SP
spartak
16:55 30.08.2011.

Gospodo kapitalisti, bonanza je završila, Berlinski zid je pao prije dva desetljeća i to vam je dalo još toliko godina života. Sad je gotovo, Od Libije ćete se malo oporaviti ali to je sitno, samo koji mjesec. Još imate Iran i sitnu navažnu Sjevernu Koreju. Kad to isišete, što onda? Jedino ako nađete Marsijance na Marsu, onda ste neko vrijeme preživjeli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije