Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministri poljoprivrede i ribarstva EU 27 dopustili nove intervencije na tržištu mliječnih proizvoda

Mljekarima 280 milijuna eura pomoći

cheese-test
AFP
VL
Autor
STOJAN DE PRATO | BRUXELLES
20.10.2009.
u 16:28

Vijeće EU produžilo je interventno razdoblje za maslac i obrano mlijeko u prahu i nakon ožujka iduće godine. To znači da zemlje članice EU smiju nastaviti otkupljivati ta dva proizvoda za zalihe, te tako pomoći uravnoteženju cijena.

 

Vijeće EU za poljoprivredu i ribarstvo složilo se u utorak s prijedlogom Europske komisije da se za pomoć mljekarima, čiji je opstanak ugrožen zbog pada cijena mlijeka i mliječnih proizvoda ispod razine proizvodnih troškova, odobri 280 milijuna eura.

Riječ je o novcu iz europskoga proračuna za 2010. godinu, koji će se zemljama članicama podijeliti sukladno lanjskoj proizvodnji, a unutar odobrenih proizvodnih kvota za iduću godinu.

Europski parlament glasovat će o tome prijedlogu u prvome čitanju u četvrtak. Europska povjerenica za poljoprivredu i seoski razvoj Mariann Fischer Boel upozorila je da nakon toga neće u 2010. preostati novca ni za kakve druge intervencije u slučaju poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministri poljoprivrede i ribarstva EU 27 također su načelno prihvatili EK-ov prijedlog da zemlje članice mogu otkupiti kvote od mljekara, kao i da se mjerodavnost EK da djeluje kada se pojave poremećaji na tržištu proširi i na mljekarski sektor.

 

 

 

 

Vijeće EU produžilo je interventno razdoblje za maslac i obrano mlijeko u prahu i nakon ožujka iduće godine. To znači da zemlje članice EU smiju nastaviti otkupljivati ta dva proizvoda za zalihe, te tako pomoći uravnoteženju cijena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije