Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan za spašavanje

Mirni još dva mjeseca da izbjegne stečaj

Mirna
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
09.02.2015.
u 10:30

Ministar Boris Lalovac poručuje da se traži najbolje zakonsko rješenje za spas Mirne i radnika

Uprava Podravke na čelu sa Zvonimirom Mršićem predala je u petak Ministarstvu financija pismo namjere u kojem iznosi plan za spašavanje Mirne od mogućeg stečaja. Naime, odbijen im je prijedlog za predstečajnu nagodbu, pa je Trgovački sud u Rijeci otvorio tzv. prethodni stečajni postupak u kojem se do kraja ožujka može naći rješenje.

Neizvjesnost za radnike

– Razgovaramo s Podravkom, a ovaj tjedan obavit ćemo konzultacije u Vladi i s DORH-om i donijeti najbolje zakonski moguće rješenje za tvrtku i radnike – poručuje ministar financija Boris Lalovac.

Podravka je krajem prošle godine na temelju založnog prava preuzela Mirnu. Mirna je u blokadi godinama, radnicima je, naime, isplaćivana plaća kroz sestrinsku tvrtku Mirnu ribolov, no takva metoda tijekom 15 godina dovela je do duga državi. Ukupan je dug 56,7 milijuna kuna, od čega je najveći iznos dug državi, ali se i najveći dio tog duga odnosi na kamate.

– Radnici su na tu nepravilnost stalno upozoravali državu, ali se ništa nije poduzimalo – kaže Evelin Marić, predstavnik radnika u NO Mirne.

Mirna zapošljava oko 200 radnika, ima proizvodnju i tržište i logično je da bi bilo šteta da završi u stečaju. Dodatni dug od 5,6 milijuna kuna Mirna ima i zbog neplaćanja poreza i doprinosa na plaće u 2014. godini, kada je Mirnu vodilo društvo Geneza.

– Nadzor Porezne uprave bio je u svibnju, ali nam rješenje nije poznato – kaže E. Marić koji zajedno s preostalim radnicima strepi za budućnost tvrtke i radna mjesta.

Trenutačno rade u jednoj smjeni. Nakon preuzimanja Mirne, Podravka je prebacila radnike, njih pedesetak, iz Mirne ribolov u Mirnu. Zato jer Podravku muči još jedna neizvjesnost – hoće li Mirna ribolov pripasti njoj ili tvrtki Jadranska sardina iza koje stoji David Ilijevski. Do odluke drugostupanjskog suda o Podravkinoj žalbi, Mirna ribolov ostaje u vlasništvu Mirne. Ilijevski je do dolaska Podravke bio predsjednik Nadzornog odbora Mirne, a on ujedno stoji i iza tvrtke Geneza koja je upravljala Mirnom i Mirnom ribolov.

Prije nego što je Podravka smijenila Ilijevskog i njegovu upravu iz Mirne, uprava Mirne, odnosno Geneza, pokrenula je ovršni postupak protiv Mirne te je na neoglašenoj dražbi prodavala udjele u Mirni ribolov, a kao jedini kupac javila se tvrtka Jadranska sardina iza koje, kako smo naveli, stoji Ilijevski. Podravka se žalila sudu ističući da je tadašnja uprava Mirne požurivala ovrhu protiv sebe te da je dražba održana bez javnog oglasa s namjerom da nitko za nju ne sazna, odnosno, kako je navela, s namjerom da se Ilijevski pokuša dokopati vlasništva Mirne ribolov.

Izbjegavanje duga

Prema pretpostavkama, do vlasništva se htjelo doći zato što Mirna ribolov ima potraživanje prema Genezi za neplaćenu robu u visini od oko devet milijuna kuna. Pa ako Ilijevski preuzme kontrolu nad Mirnom ribolov, Mirna nikad neće naplatiti ono što je Geneza ostala dužna. Prema očekivanjima, ishod žalbe bi se mogao znati za mjesec dana. A za to vrijeme bi i država mogla naći rješenje za spas Mirne.

>>Rovinjsku Mirnu Ribolov Geneza na dražbi je prodala samoj sebi

>>USKOK u rovinjskoj Mirni, gradonačelnik kaže da su odavno trebali reagirati

Komentara 1

NE
NEMIRNA
13:41 09.02.2015.

Kako su god opelješili Mirnu tako su se nezakonito ukljižili na zemljište Heliosa Farosa i hotelskog Vis. Na Hvaru za 200 mil kuna a na Visu za 100 mil kuna. Geneza će ostati upamćena po najvećoj pljački pod izlikom 'kriznogg menađeriranja' http://www.bilten.org/?p=3760

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije