Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ministar Šuker: Mnogima je ovakav kredit samo san

Ivan Šuker
15.01.2010.
u 16:52

Svjetska banka odobrila Hrvatskoj novih 200 mil. eura na 15,5 godina. Jedan dio novca iz kredita iskoristit će se i za podmirenje dviju velikih tranši koje dospijevaju početkom godine.

Ovo zaduženje kod Svjetske banke, koja je Hrvatskoj odobrila kredit od 200 milijuna eura, ministar financija Ivan Šuker smatra velikim uspjehom i potvrdom najvećih financijskih institucija Vladinoj politici održavanja stabilnosti javnih financija.

- Puno toga učinjeno je u posljednjih pola godine, što je dovelo do pozicije u kojoj možemo pregovarati sa Svjetskom bankom. Vlada je povukla niz poteza koji nisu bili popularni, ali rezultirali su zadržavanjem makroekonomske stabilnosti i stabilnosti javnih financija - izjavio je potpredsjednik Vlade na konferenciji koju je održao u nazočnosti voditelja ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Anadrasa Horvaija.

Istaknuo je da prošle godine u ovo vrijeme na financijskom tržištu nije bila dostupna ni jedna lipa, a kamoli deset milijardi kuna koje će otpustiti HNB ili 200 milijuna eura kredita.

- U danim uvjetima, ovakav kredit mnogima može biti samo san! Nijedna država bez stand by aranžmana nije dobila ovakva sredstva - zaključio je Šuker.

Kredit, odobren uz promjenjivu kamatu koja trenutačno iznosi dva posto, a mora biti otplaćen na kraju razdoblja od 15,5 godina. Jedan dio novca iz kredita iskoristit će se, iz proračuna, i za podmirenje dvije velike tranše koje dospijevaju na početku godine. No, najvećim dijelom kredit je namijenjen jačanju javnih financija, uključujući javnu nabavu, povećanju otpornosti socijalnog sektora i učinkovitosti financijskog sektora, što će pojačati spremnost za odgovore na krizu. HBOR bi s prvim aukcijama za kredite i državna jamstva putem fonda krenuo krajem veljače.

- Svi ovakvi programi ovise o dijeljenju rizika između javnog i privatnog sektora. Nećemo dopustiti da banke na nas prebace neke svoje rizične plasmane! Fondovi rizičnog kapitala kao model financiranja poslovnih projekata još su važnija odluka koja sutra jamči veće plaće i višu zaposlenost. Ove mjere nisu jedine, bit će ih još - najavio je Šuker. Na pitanje o mogućem ukidanju "harača", rekao je da zasad za to ne postoje uvjeti i da je krizni porez bitan jamac stabilnosti javnih financija, no da nitko neće biti sretniji od njega i premijerke Jadranke Kosor u trenutku kad predlože ukidanje.

Komentara 20

Avatar sebastian
sebastian
20:33 15.01.2010.

Jedan dio novca iz kredita iskoristit će se, iz proračuna, a resto podijeliti cemo medjusobnu u Saboru..a vratiti nikada, a poslije 15,5 godina necu ja biti ministar, niti me interesira politika i buducnost Hrvatske, zapravo to me nije nikada interesiralo...!!!!

IZ
izbrisan
07:57 17.01.2010.

E ministre Sukeru Snovi mogu biti i lijepi ,ali iz snova se jednom i budi.

BI
bigboii
19:06 15.01.2010.

Uvjeti su stvarno povoljni i ovaj kredit je dobar ako se iskoristi za pomoć gospodarstvu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije