Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Minimalac i za otpuštene radnike ako ih tvrtke vrate na posao

Korištenje mjere omogućeno je i tvrtkama u likvidaciji ako imaju zaposlenih i podmiruju svoje obveze.
06. travnja 2020. u 17:26 0 komentara 707 prikaza
HZZ
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Uvažavajući prijedloge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na  sjednici 6. travnja donijelo odluku o izmjenama kriterija za korištenje potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom.

Zagreb: Hrvatski zavod za zapošljavanje POSLJEDICE KORONAVIRUSA Gužva kakva se ne pamti na HZZ-u: Dobili otkaz i čekaju za naknadu

Najznačajnija promjena odnosi se na omogućavanje poslodavcima koji su tijekom mjeseca ožujka (od 01.03. do 01.04.2020.g.) otpustili radnike, korištenje ove mjere isključivo za radnike kojima je zadnji radni odnos završio kod istog poslodavca uz uvjet da ih je poslodavac ponovno prijavio u radni odnos.

Poslodavac tako može ostvariti pravo na potporu za mjesec ožujak ako je ponovno prijavio radnika u radni odnos i predao za njega Zahtjev za dodjelu potpore zaključno do 07. travnja 2020. g., a da radnik nije ostvario pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

hzzo OSTANITE DOMA! HZZO pozvao građane da im se jave putem interneta

Za radnike koji su u ožujku bili prijavljeni u evidenciju nezaposlenih i ostvarili su pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti poslodavac ostvaruje pravo na potporu za mjesec travanj i svibanj ako ostanu zaposleni kod toga poslodavca. Navedeno se ne odnosi na radnike kojima je radni odnos prestao zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme ili zbog odlaska u mirovinu.

Također je omogućeno ostvarivanje potpore za radnike zaposlene do 19. ožujka 2020. g., kao i za radnike zaposlene u podružnicama predstavništva stranih tvrtki u Republici Hrvatskoj.

Koronavirus Poseban postupak Važna obavijest HZZO-a o naknadi plaće onima koji moraju biti u samoizolaciji

Nadalje, povećan je iznos potpore na 4.000,00 kuna za mjesec travanj i svibanj po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

Zavod će također temeljem podataka od Porezne uprave izvršiti isplatu doprinosa (MO II stup) razmjerno visini dodijeljene potpore:

- iznos od 203,12 kn za 3. mjesec po radniku
- iznos od 250,00 kn za 4. i 5. mjesec po radniku

hzzo NOVE E-MAIL ADRESE HZZO omogućio podnošenje zahtjeva u svrhu ostvarivanja prava e-poštom

Korištenje mjere omogućeno je i tvrtkama u likvidaciji ako imaju zaposlenih i podmiruju svoje obveze.

PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.