Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hanfa upozorava

Milijardu kuna za mirovine službenika ilegalnom Royalu!?

'01.10.2010., Zagreb - Medicinske sestre iz stomatoloske klinike u Perkovcevoj ulici promatraju vatrogasnu vjezbu na Roosveltovom trgu ispred muzeja Mimara.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
15.04.2012.
u 12:00

Društvo Royal međugeneracijska solidarnost nikad se nije uskladilo sa zakonom o mirovinskim društvima i nema pričuve kojom bi jamčilo isplate, otkrila je Hanfa

Dokup staža i isplata mirovina za deset tisuća ljudi, koje država namjerava otpustiti iz javne uprave, ići će preko nelegalnog društva?! Royal međugeneracijska solidarnost je, sudeći prema upozorenju koje je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila na svojim stranicama, upravo to – društvo koje ne ne posjeduje njihovo odobrenje za aktivnosti isplate mirovina u Republici Hrvatskoj.

Alarm još 2002. godine

– Pozivamo korisnike i potencijalne korisnike mirovinskog osiguranja na najveći mogući oprez pri odlučivanju o prihvaćanju ponude društva Royal međugeneracijska solidarnost, s obzirom na to da Agencija ne nadzire zakonitost poslovanja navedenog društva, niti može utjecati na odgovarajuću zaštitu prava i interesa korisnika – stoji u Hanfinu upozorenju, objavljenom 27. ožujka.

Je li moguće da će naša, blago rečeno, nesmotrena država, iz proračuna uplatiti milijardu kuna nekom ilegalnom društvu? To očito zabrinjava i regulatora, koji se priopćenjem oglasio upravo nakon Vladine najave o dokupu staža putem Royala.

No, indikativno je da se, umjesto izravnog ili javnog obraćanja Vladi, Hanfa, objavom dokumenta sa znakom opasnosti na svojoj web stranici, obraća neimenovanim korisnicima financijskih usluga koji su potencijalno ugroženi. Nema informacija o tome je li Vladu Hanfina objava imalo poljuljala u izboru partnera za zbrinjavanje viška radne snage među svojim službenicima.

Royal nije problem od jučer. Nakon osnivanja poslovali su kao Royal mirovinsko društvo koje je, nakon donošenja Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima, trebalo uskladiti svoje poslovanje s novom regulativom, još – 2002. godine... Nisu to učinili.

Tad ih je nadzirala Hagena, koja ne reagira na neregularnosti, a Royal nastavlja poslovati i to, apsurdno, ponajviše s državnim poduzećima i Zagrebačkim holdingom.

No, osim “formalnosti”, kao što je pravni status, ono što bi uistinu trebalo zanimati korisnike način je poslovanja, obračunavanja i visine matematičke pričuve koja bi jamčila sigurnost isplata. To rade osiguranja i mirovinski fondovi koji, usto, i ostvaruju prinose za članove na financijskom tržištu.

Iz Royala na upit o pričuvama odgovaraju kako obračunavaju matematičke pričuve u skladu s načelima međugeneracijske solidarnosti. No, financijski izvještaji koji bio pojasnili kakva su to načela, nisu dostupni javnosti nego se, kažu, nalaze u arhivima Fine.

A što je s HZMO-om?

– Naša tvrtka posluje prema Zakonu o trgovačkim društvima i u skladu s tim zakonom, njezino poslovanje nadziru nadležne institucije – pojašnjava Sanja Glas Sambolec, voditeljica Royalova odjela za odnose s javnošću.

Da mirovinska društva mogu raditi samo prema Zakonu o trgovačkim društvima, mirovincima za vratom ne bi bila Hanfa, a da ne postoji Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, možda se ne bi dizala ni ovolika buka oko Royalova preuzimanja dokupa staža.

Ali, postoje i Hanfa i HZMO! Zna li to država?

Komentara 7

OS
osica
14:11 15.04.2012.

baš je fino u Hrvatskoj - \" možeš vrtiti veliku lovu, i raditi na crno i to s državom i to već godinama\" - samo se nemoj uredno registrirati i poslovati po zakonu, jer za tebe su svi nadležni \"od koumnaknog redara u nekoj maloj općini, do svih mogućih inspektora- koji kontroliraju regisrirane firme - koje posluju po zakonu , normalno i čine propuste i za to plaćaju kazne i mnoge propadaju. Ovi ne mogu ni propasti -njih se nitko ne usudi dirati. Rade i rade. Zar nije da \"ono što nije usaglašeno sa pozitivnim propisima u RH - do nekog zakonskog roka- \"prestaje poslovati po sili zakona - nakon protoka roka\" ?

BU
bubimima
17:05 15.04.2012.

Još jedna mafija u sprezi s politikom. Danas će podijeliti novac iz državnog proračuna s političarima, a sutra, kada svi otpušteni budu \"zbrinuti\", Royal će bankrotirati, a lakovjernima ostaje samo sućut.

DO
doktorica
12:44 15.04.2012.

Dokup staža i isplata mirovina za deset tisuća ljudi, koje država namjerava otpustiti iz javne uprave, .......kakav dokup staža?!Kakve otpremnine?!Da ih nebi još i peruškom gladili,debele neradnike!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije