Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaće u banci smanjuju se, osobito one koje su neopravdano visoke

Mijalić: Podmeću mi jer imam dokaze o mutnim poslovima Hrvatske pošte

Jadranko Mijalić
Patrik Macek/Pixsell
13.11.2009.
u 17:52

Kako tvrdi naš izvor, Mijalićeva je bruto plaća 51 tisuću kuna, što je neto oko 25.000 do 27.000, ovisno o tome je li prijavljen u Zagrebu ili Vrbovcu.

Jadranko Mijalić namjerava ostati u Hrvatskoj poštanskoj banci, bez obzira na to što mu je uprava ponudila novi ugovor s upola nižom plaćom.

– Ostajem u banci bez obzira na izmijenjeni ugovor, iako nije istina da mi je plaća bila oko 30.000 kuna, kao što navode neki mediji, nego gotovo upola manja – rekao nam je Mijalić.

Poslovi u Hrvatskoj pošti

No, kako tvrdi naš izvor, Mijalićeva je bruto plaća 51 tisuću kuna, što je neto oko 25.000 do 27.000, ovisno o tome je li prijavljen u Zagrebu ili Vrbovcu. U svakom slučaju, mnogo više od osoba koje imaju i veće odgovornosti u banci i više od direktora pojedinih sektora u HPB-u.

– Očito je da mi se ovi napadi podvaljuju pred današnje stranačke izbore, znajući da ja podržavam Dražena Bregleca. No važniji je razlog taj što sam za sljedeći tjedan najavio konferenciju za novinare kako bih razotkrio sve mutne poslove u Hrvatskoj pošti vezane za kriminal u javnoj nabavi.

To ću potkrijepiti i čvrstim dokazima, odnosno dokumentima koje posjedujem – ističe Mijalić, inače bivši član uprave Hrvatske pošte.

HPB će sigurno još dugo biti predmet raznih nagađanja, s obzirom na već otkrivene nepravilnosti u poslovanju koje su rezultirale povećim gubicima.

Tako je danas u javnost dospjela i informacija o prekršajnim prijavama bivšim čelnicima banke, predsjedniku uprave Josipu Protegi i članu uprave Ivanu Sladonji. Prijava je podnesena na temelju rješenja HNB-a. Viceguverner središnje banke Davor Holjevac ističe da te prijave nisu neuobičajene, štoviše, učestale su i prema članovima uprava drugih, pa i najvećih domaćih banaka.

Prijave se podnose iz središnje banke prekršajnom sudu u slučaju kada članovi uprave pojedine banke nisu obavili neke radnje koje su im naložene iz središnje banke i koja im je za to dala određeni rok.

Prekršajna prijava

Primjerice, ako je središnja banka utvrdila nepravilnosti oko kvalitete portfelja, upravljanja bankom i sl. Za takve prekršaje odgovara se novčanom kaznom.

No da su učinjene veće nepravilnosti, primjerice ugrožavanjem likvidnosti, to bi trebao utvrditi nadzorni odbor banke i prema potrebi podnijeti kaznenu prijavu. A kaznene odgovornosti nema, iako se zbog niza poteza koje je bivša uprava radila u svoju korist nagađalo da će i ona uslijediti.

Uostalom, NO je pokazao nezadovoljstvo radom uprave pa je nedavno zatražio smjenu Protege i Sladonje. Ipak, pravo nezadovoljstvo došlo je od domaćih i stranih financijaša koji su još potkraj prošle godine upozorili na loše poslovanje.

Komentara 4

Avatar sebastian
sebastian
10:03 14.11.2009.

\"mgrdasi1\" znam, znam, ali od vremena do vremena me huja uhvati i mislim da treba nesto poduzeti, kako se taj narod nista ne brine, svi su ignoranti postali, kako se moze ta vlada kompletno skinuti, dali ima neko ideju ????

Avatar sebastian
sebastian
20:48 13.11.2009.

Kud ide ova zemlja HRVATSKA ?????zar su svi prevaranti ?????nema postenoga covjeka, ali nema niti kontrole poduzeca, izgleda da su svi koruptni i drzava nema interesa da to sprijeci, dali su Sabornicima ukinuli automatsku penziju nakon nekoliko mandata, nisu, znaci opet prevara normalnoga gradjana, nemoze Hrvatska drzava koja svake godine pravi minuse u miliardama Eura, placati neradnicima penzije. Hrvatska nije bogata zemlja, zasto Mesic poslije mandata ima dozivotnu penziju i dodatke itd. ko to placa, naravno jadni gradjani sa 3500 do 4000 tisuce kuna place !!!!! narode probudite se, demostrirajte protiv takve bande lopovske !!!!!!!

DU
Deleted user
22:13 13.11.2009.

Ajme moi lipi Sebastian, što li si se sada probudio? Pa to traje skoro osamnaest godina. Što li ti je tako dugo trebalo? Pa naravno mi smo država kojom vlada MAFIOKRACIJA, mali kumovi mafije drmaju Županijama, manji gradovima, čist lopov do lopova. Nakon rata isplivao sav talog Hrvatske i zasjeo na politička mjesta. Nažalost nismo ni pravedna, ni pravna a niti neka država, mi smo duboko umoćeni u mafijašku organizaciju koju zovu Vladom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije