Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicije

Merten: Ulagači neće odnijeti hotel ili planinu, nego će zaposliti ljude

Kenneth Merten
Anto Magzan/PIXSELL
28.02.2013.
u 12:09

Amerikanci i dalje traže jasnija porezna pravila, koja se ne mijenjaju tijekom investicije, i učinkovitiju administraciju

– Hrvatska je napredovala, ali ipak mora uložiti dvostruko veći napor da bi je ulagači prepoznali kao transparentno i profitabilno mjesto za zapošljavanje i poslovanje – zaključak je američkog veleposlanika u RH Kennetha Mertena, koji se jučer u Zagrebu obratio članovima Američke trgovinske komore. Istaknuo je da “nekoliko velikih američkih tvrtki planira ulaganja”, ali nije mogao konkretno odgovoriti možemo li se nadati nekoj greenfield investiciji iz SAD-a u 2013.

– Nadam se da će se neke investicije realizirati, ali ne mogu to obećati – kazao je ambasador pa dodao da će se truditi odobrovoljiti američke ulagače. A na više komunikacije i prema ulagačima i prema građanima trebala bi se odlučiti Vlada ako želi brze investicije, preporuka je Amerikanaca. S jedne strane ulagačima je poslan dojam da u Hrvatskoj ima više prepreka nego što bi trebalo biti pa tu percepciju treba izbrisati, a s druge strane građani se boje stranih ulagača.

– Malo je poznato da su i Amerikanci tijekom 19. stoljeća bili sumnjičavi prema stranim ulagačima i žalili se da se država “prodaje” upravo Velikoj Britaniji, ali ulagač neće odnijeti ni hotel ni rijeku ni planinu iz Hrvatske, već će zaposliti ljude, potaknuti prosperitet i povećati kompetitivnost tržišta – poručio je Merten. U svom je govoru pohvalio Vladu naglašavajući kao dobre poteze osnivanje radne skupine za poslovnu klimu i privatna ulaganja, izmjene Zakona o trgovačkim društvima, pa čak i Zakon o strateškim investicijama, ali je istovremeno pozvao Vladu da se još jače uhvati u koštac s reformama.

– Idućih 18 mjeseci bit će presudno za Hrvatsku, a SAD nije samo prijatelj Hrvatske, već računa na vaš uspjeh kao model za cijelu regiju – zaključio je Merten, koji je uz pohvalu Vladi podsjetio da su i dalje nezadovoljni zbog izmjena poreznih pravila, teškog dobivanja dozvola te prevelike administracije.

Komentara 3

OB
-obrisani-
13:37 28.02.2013.

Nisu to ulagači,nego špekulanti koji dolaze trošiti hrvatske resurse,a nama pričaju iste priče kao što su nekad Indijancima.

MO
mojzagi
17:00 28.02.2013.

Ma tko ce knama doci, jer svi koji su bili dosli brzo su i nestali, a zasto, jer oni koji bi treba li sa ulagacima poslovati veze nemaju kako se to na zapadu posluje, i cekaju samo da im sese za svaku uslug dobro plati citaj (haponje ) sa takvim poslovanjem nikad necemo naprijed, sve to vide ulagaci koji onda takove primitivce izbjegavaju u sirokom luku. Da zaposle mlade iskusne nekorupne poslovne ljude zaposlili bi se nasi ljudi i konacno bi nam krenulo u HR.

ZH
ZHorvat
23:53 01.03.2013.

Veselite se, mi postajemo Kuba prije Kastra ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije