Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Merkel ipak obećala sudjelovati u paketu pomoći za Grčku

Njemačka će pomoći ako se ispune određeni uvjeti jer osjeća veliku obvezu prema stabilnosti eura. Grčka mora biti spremna prihvatiti oštre mjere, i to ne samo ove godine, kaže Merkel.
27. travnja 2010. u 08:46 1 komentara 1 prikaza
merkel
Foto: AFP

Njemačka kancelarka Angela Markel obećala je podršku Njemačke u prikupljanju europskog financijskog paketa pomoći za Grčku, pod uvjetom da su ispunjeni „određeni uvjeti“. Grčka treba biti spremna prihvatiti se „oštrih mjera“ u nekoliko sljedećih godina, rekla je Merkel te dodala kako će Njemačka odraditi svoju ulogu u osiguranju stabilnosti eura.

Njemačka je već neko vrijeme suočena s kritikama javnosti zbog svog mlakog pristupa grčkim problemima pa je strah od njezina odbijanja sudjelovanja u u paketu pomoći za posrnulo grčko gospodarstvo utjecao i na povjerenje investitora u posljednjim tjednima.

- Njemačka će pomoći ako se ispune određeni uvjeti jer osjeća veliku obvezu prema stabilnosti eura. Imamo dobru šansu osigurati stabilnost eura za sve nas ako je Grčka spremna prihvatiti oštre mjere, i to ne samo ove godine već tijekom sljedećih nekoliko godina – izjavila je Angela Merkel koja nije detaljnije objašnjavala o kakvim je „oštrim mjerama“ riječ. Odbacila je ideju protjerivanja Grčke iz eurozone.

Grčki ministar financija George Papaconstantinou u ponedjeljak je upozorio kako se bliži kritični rok za Grčku, 19. svibanj kada na naplatu dolazi dug od 9 milijardi eura.

Upravo zato sada pokušava osigurati paket pomoći vrijedan 40 milijardi eura od Međunarodnoga monetarnog fonda i zemalja članica eurozone.

 

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Šilo:

    NJemačka se Kolovom krivnjom uvalila u Evropsko žikino kolo, sad joj ostaje samo plaćanje. Evropa je kopia Juge.