Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Mercator grupa u 2011. planira rast dobiti veći od 30 posto

Do 2015. planiranim petogodišnjim planom Mercator planira investirati više od 700 milijuna eura, pretežno u razvoj maloprodajne i logističke mreže te ući na tržište Makedonije i Kosova
21. prosinca 2010. u 11:02 2 komentara 10 prikaza
Mercator
Foto: Pixsell

 

Do 2015. godine Mercator grupa planira postati vodeći trgovački lanac sa 4,2 milijarde eura prihoda na devet tržišta u regiji sa više od 33.000 zaposlenih. To, naravno, podrazumijeva prosječan godišnji rast prihoda od 9 posto, priopćili su iz slovenskog trgovačkog lanca.

U 2011. grupa planira 2,9 mlrd EUR prihoda od prodaje, što bi predstavljalo gotovo 6 % rasta obzirom na ocjenu za 2010. godinu. U Sloveniji se u 2011. planira približno 2% rasta prihoda od prodaje robe, a na stranim tržištima više od 16% rasta. Na ostalim tržištima grupa će u 2011. godini ostvariti više od 40% svih svojih prihoda.

Na svim tržištima na kojima posluje Mercator grupa u 2011. planira sveukupno 124,6 milijuna eura investicija. Među planiranim otvorenjima većih objekata u Sloveniji novi je Mercator centar Maribor te Hipermarket, Intersport i Modiana u trgovačkom centru Stožice u Ljubljani, a važna je, ističu, i obnova samoposluge Maxi.

U Hrvatskoj će biti otvoren Trgovački centar Rovinj, u Srbiji Roda centar Kruševac, Roda centar Jagodina i Roda centar Vrbas, u BiH trgovački centar Cazin i Mercator centar Bihać, a u Bugarskoj Cash&Carry te hipermarket u Sofiji i Burgasu. Investicije će, tvrde, i u 2011. biti financirane vlastitim izvorima, tako da se neto financijski dug grupe neće povećavati.

Grupa u 2011. godini planira bruto novčani tok iz poslovanja (EBITDA) u visini 180,0 milijuna eura, što je za 5,7% više od ocjene za 2010. godinu. Bruto novčani tok iz poslovanja prije najamnina (EBITDAR) u 2011. planiran je u visini 226 milijuna eura, što je za 11,1% više od ocjene za 2010. godinu. Rastući novčani tokovi uz praktično nepromijenjenu razinu neto financijskog duga upozoravaju na visoku razinu financijske snage i razvojnog potencijala, priopćili su iz kompanije. Čista dobit trebala bi biti 41 milijun eura, što je za trećinu više u usporedbi s ocjenom za 2010. 

Rast opsega poslovanja društva grupa bi do 2015. trebala doseći daljnjim rastom ponude za potrošače te nastavkom realizacije razvojnih planova na svim tržištima, s obzirom da u nadolazećem petogodišnjem planu planira investirati više od 700 milijuna eura, pretežno u razvoj maloprodajne i logističke mreže, a osim toga, od 2013. ući i na tržište Makedonije i Kosova.

Sukladno s investicijskim aktivnostima, u razdoblju od 2011. do 2015., grupa planira prosječni nominalni rast prihoda iz prodaje u visini 8,7% što bi 2015. trebalo predstavljati 4,209 milijuna eura čistih prihoda iz prodaje. Više od 50 posto prihoda od prodaje ostvarivat će se na inozemnim tržištima.

U nove maloprodajne kapacitete godišnje će se ulagati od 125 do 155 milijuna eura. U 2015.  planirana dobit grupe je 100 milijuna eura. 

Rast opsega poslovanja društva grupa bi do 2015.  trebala doseći daljim rastom ponude za potrošače te nastavkom realizacije razvojnih planova na svim tržištima, s obzirom da u nadolazećem petogodišnjem planu planira investirati više od 700 milijuna eura, pretežno u razvoj maloprodajne i logističke mreže, a osim toga, ući i na tržište Makedonije i Kosova.
Ana i Vlado
otkrio razloge
Kalember o razvodu od Ane Rucner: 'Bili smo u svemu odlični, ali...'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
  • -obrisani-:

    Hrvati će trošiti i Slovenija će biti zadovoljna

  • -obrisani-:

    Mercator? ok ali što je sa hrvatskim malim lancima vele i maloprodaje? zašto njih ne natjeramo da prave mallove i megaprojekte? trebaju nam slovenci i talijani i njemci ovdje to graditi? wtf