Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI OVOGODIŠNJI SUSRET

Mentijke dobile mentorice, novost projekta crveni gumb

U hotelu Esplanade održan susret sudionica projekta Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/15
19.02.2022.
u 22:15

Ovakvih projekata još je uvijek premalo, mnoge žene u poslovnom svijetu spremne su uložiti energiju i vrijeme u mentoriranje, kaže Ana Burica iz A1

Lagana napetost, neizvjesnost, ali i znatiželja osjećala se u četvrtak u dvorani Istanbul zagrebačkog hotela Esplanade. Mentorice i mentijke susrele su se prvi put u sklopu zajedničkog projekta Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama. Ni sat vremena kasnije, mentorice i mentijke, združene u kompaktne tandeme, u ugodnom ozračju međusobno su se družile i razmjenjivale prve dojmove i iskustva.

Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama jedini je projekt u Hrvatskoj koji podiže svijest o važnosti ženskog mentoringa, a cilj mu je suradnjom žena različitih generacija i zanimanja omogućiti profesionalni razvoj i napredovanje žena u poslovnom svijetu.

Projekt već četvrtu godinu u suradnji s Večernjim listom uspješno vodi Ana Gruden, glavna urednica magazina “Zaposlena”. Ona je ujedno i inicijatorica projekta, koji iz godine u godinu privlači sve više žena, bilo mentijki koje u sklopu projekta dobivaju sve potrebno znanje, iskustvo, ali i kontakte potrebne za poslovni uspjeh, bilo mentorica koje s njima nesebično dijele sve ono što su naučile na svom trnovitom putu do uspjeha.

Rokovnici na dar

- Gradila sam i još gradim korporativnu karijeru i veselim se što A1 dugi niz godina sudjeluje u projektu. Bit će uzbudljivo jer mi mentorice imamo što podijeliti. Sretno nam bilo - pozdravila je na početku sve okupljene Ana Burica, voditeljica razvoja proizvoda i digitalnih platforma u tvrtki A1 te jedna od mentorica u projektu. Partner Mentorstva je i Zagrebačka banka, pa je jedna od mentorica i Nikolina Zečić, direktorica Sektora za upravljanje iskustvom klijenata i marketinga.

17.02.2022., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzan prvi susret sudionica projekta Mentorstvo kao oblik networkinga medju zenama. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

- Drago mi je da smo se okupile. Istaknula bih da i mi mentorice možemo učiti od svojih mentijki - rekla je Zečić.

Partner projekta je i Europska banka za obnovu i razvoj koja već 11 godina provodi projekte podrške ženama poduzetnicama. Stoga je objeručke prihvatila poziv da sudjeluje, istaknula je Višnja Mrakovčić Supek u ime Europske banke za obnovu i razvoj.

- Kao i svake godine, vjerujem da će mentorstvo biti uspješan proces i da ćete svašta moći ispričati jedna drugoj, osobito na finalnom druženju u lipnju - poručila je sudionicama projekta.

U ime veleposlanstva Kanade, koje također sudjeluje kao partner projekta, mentoricama i mentijkama obratio se i kanadski veleposlanik Alan Bowman.

- Dobro je da u projektima ženskog osnaživanja sudjelujemo i mi muškarci. Bili smo problem, pa sada moramo biti i dio rješenja. Kanada je sretna što već drugu godinu sudjeluje u mentorstvu. Jedna od mentorica je Synthia Dodig, savjetnica za trgovinu pri našem veleposlanstvu, koja će sa svojom mentijkom rado podijeliti svoja iskustva iz upravnog sektora - rekao je Bowman, nakon čega je uslijedilo predstavljanje mentijki kojima su dodijeljene mentorice.

Svaka od 16 mentijki na dar je dobila rokovnik Zagrebačke banke kako bi u njega mogla bilježiti sve ono što nauči u susretima s mentoricama. Prva se predstavila Antonija Mastelić-Milanović, ravnateljica Osnovne škole Banija u Karlovcu.

- To što se moram prva predstaviti kazna mi je za sve one učenike koje bih na satu prve prozvala pred ploču - našalila se. Mentorica će joj biti Marija Kalinić, direktorica konzultantske tvrtke Eppur si muove. Chantal Holyk je Zagrepčanka koja se prije nekoliko godina odselila u Irsku i ondje je kao zaposlenica hotela stjecala iskustvo u organizaciji evenata. Kada se vratila u Hrvatsku, otvorila je blog koji se bavi organizacijom destinacijskih vjenčanja u Hrvatskoj. Njoj će pak mentorirati Viktorija Zadro Huml, direktorica globalne biofarmaceutske kompanije Takeda za Hrvatsku. Riječanki Barbari Bušić, koja je prije nekoliko godina počela raditi u marketingu tvrtke Infobip, mentorirat će Nikolina Zečić iz Zabe.

17.02.2022., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzan prvi susret sudionica projekta Mentorstvo kao oblik networkinga medju zenama. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon što su mentorice i mentijke spojene, glavna urednica magazina Zaposlena, Ana Gruden, uputila ih je u pravila igre. U četiri oka sastajat će se najmanje jednom mjesečno, po mogućnosti i želji i češće, a u sklopu projekta organizirat će se i nekoliko zajedničkih networkinga na kojima će se u hotelu Esplanade okupiti sve mentorice i mentijke. Novost je ove godine i crveni gumb, odnosno mogućnost da mentorice ili mentijke potraže drugo mišljenje o nekoj problematici od neke druge mentorice ili mentijke. I ove godine provodit će se i program mentijka traži mentijku kojim je polaznicama programa omogućeno da svoja znanja prenose na neku žensku osobu izvan projekta.

- Program se pokazao jako uspješnim, a i dobro smo se zabavile lani kada su mentijke govorile kome su sve mentorirale. Na popisu su se našle majke, najbolje prijateljice, ali i posve nepoznate žene s popisa kontakata na Linkedinu - kazala je Ana Gruden, glavna urednica magazina Zaposlena.

Programi od ožujka

Iskustva mentorica i mentijki s prvog susreta isključivo su pozitivna, a sve one nestrpljivo očekuju početak sastanaka u četiri oka, ali i programe networkinga od kojih je prvi najavljen za ožujak.

- Ovo je hvalevrijedna akcija i šteta je što je ovakvih projekata u Hrvatskoj još premalo jer poznajem mnogo žena u poslovnom svijetu koje su itekako spremne pomoći i uložiti energiju i vrijeme u mentoriranje. Jako se veselim zajedničkom progresu moje mentijke i mene i trenutku kada ću se osvrnuti i vidjeti koliko sam pomogla jednoj mladoj osobi da napravi iskorak u životu - rekla je Ana Burica iz A1 kojoj je kao mentijka dodijeljena Ivana Valter, pokretačica Studija Z koji se bavi filmskom produkcijom i set stylingom. Radu sa svojom mentijkom Dunjom Bonacci Skendrović, konzultanticom koja se bavi problematikom nasilja nad ženama, raduje se njezina mentorica Blagica Petrovac Šikić, voditeljica ljudskih potencijala u Plivi.

- Vidim punu dvoranu žena s velikim potencijalima, i mislim da će ovo biti uspješno za sve nas. Puno toga lijepog i velikog napravit ćemo zajedno - kazala je. Uzbuđenje i veselje s nama je podijelila i mentijka Chantal Holik.

- Očekujem da ću naučiti puno od svoje mentorice, jedva čekam da se pobliže upoznamo - zaključila je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije