Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Međunarodne pričuve HNB-a na rekordnoj razini - 10,1 mlrd. eura

rohatinski
Jurica Galoić/Pixsell
20.01.2010.
u 17:52

Ukupno je prošle godine središnja banka od poslovnih banaka otkupila 838 milijuna eura, od čega samo u posljednjem tromjesečju 505 milijuna eura.

Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke na kraju studenoga prošle godine bile su na rekordnih 10,1 milijardu eura. Tome je prije svega pridonio veći priljev deviza zbog pojačana zaduživanja države i kvazidržavnih tvrtki na stranom tržištu, posebno potkraj prošle godine, a što je donijelo pritisak na jačanje kune i zbog čega je HNB morao intervenirati na tržištu otkupom deviza.

Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HAAB-a, smatra da će se devizne pričuve HNB-a i ove godine zadržati na visokoj razini, zato što će se država i pojedine tvrtke zaduživati na stranim tržištima. Već potkraj prošle godine država i kvazidržavne institucije, poput HAC-a i HBOR-a, okrenule su se stranom tržištu te su se od ljeta zadužile za oko dvije milijarde kuna. Ukupno je prošle godine središnja banka od poslovnih banaka otkupila 838 milijuna eura, od čega samo u posljednjem tromjesečju 505 milijuna.

Na povećanje bruto rezervi utjecao je i devizni depozit Ministarstva financija od 1,5 milijarda dolara nakon izdanja dolarskih državnih obveznica.

– Međunarodne pričuve pratile su rast deviznih depozita u komercijalnim bankama – objašnjava Anton Starčević, glavni ekonomist RBA. Naime, nastavlja, banke su dužne održavati minimalno pokriće ukupnih deviznih obveza s likvidnim deviznim potraživanjima u omjeru od 20 posto, a što mogu izvršavati na računima HNB-a ili depozitom u inozemnim komercijalnim bankama ili vrijednosnim papirima bonitetnih stranih izdavatelja. Domaće su se banke u uvjetima rasta deviznih depozita odlučile na HNB te mu time i povećavale devizne pričuve.

Godine 2009. HNB je bio spreman potrošiti čak do dvije milijarde eura za održavanje eksterne likvidnosti i stabiliziranje tečaja kune smatrajući da će biti veći pritisak na njezino slabljenje. Deprecijacija domaćih valuta bila je naime velik problem mnogim zemljama prošle godine. No u nas je smjer na tržištu i u domaćem financijskom sustavu išao povoljnije od očekivanja.

Gledajući pak udjel pričuva u vanjskom dugu, omjer se smanjuje.

– Potkraj 2008. godine taj je odnos bio 23,2 posto, a na kraju rujna 21,8 posto – kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Komentara 7

DO
DoktorAmer
19:13 20.01.2010.

Dragi druze Titoforever; Bez ovoga gospodina bi tih 10 milijardi eura bilo na raznim racunima u Karibima.

OB
-obrisani-
19:17 20.01.2010.

Kad vama udje iz guzice u glavu bit ce kasno, kao i obicno .... ali ovaj ima vise putra na glavi nego sto mislite .... pljuc!

OB
-obrisani-
18:06 20.01.2010.

Ovaj na slici je bogami dobrano kumovao propasti Hrvatske i vec odavno je trebao biti na dozivotnoj robiji u Remetincu. PLJUC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije