Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Gospodarstvenici godine M. Rimac i Ž. Kukurin, gospodarski događaji lex Agrokor i Pelješki most

Večernji list i Poslovni dnevnik dodijelili su titule "gospodarstvenik" i "gospodarski događaj godine"
04. prosinca 2017. u 13:06 29 komentara 5455 prikaza
Dobitnici nagrade za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/30

Donošenje i provedba Zakona o  postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. 'lex Agrokor' i odobrenje EU sredstava za Pelješki most proglašeni su gospodarskim događajima, a Mate Rimac i Željko Kukurin gospodarstvenicima 2017. godine, prema izboru stručnog žirija i čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.  

DOBITNICI:

Gospodarstvenik godine

GOSPODARSTVENIK GODINE prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika: Željko Kukurin

GOSPODARSTVENIK GODINE prema izboru stručnog žirija: Mate Rimac

Gospodarski događaj:

GOSPODARSKI DOGAĐAJ prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika: Odobrenje EU sredstava za Pelješki most

GOSPODARSKI DOGAĐAJ prema izboru stručnog žirija: Donošenje i provedba Zakona o postupku izvanredne uprave

Nominirani gospodarstvenici bili su Željko Kukurin, Robert i Silvio Kutić, Željko Pavlin, Marko Pipunić i Mate Rimac, a gospodarski su događaji donošenje i provedba lex Agrokor, pad udjela javnog duga u BDP-u, početak realizacije LNG terminala, odobrenje sredstava EU za Pelješki most i rezultati turističke sezone.

Mali i srednji poduzetnici: 

UZLET IZVOZA – Ljubomir Tomašić, direktor B.T.C. d.o.o.

UZLET PRIHODA – Jasmina Subjak, direktorica AGENCIJA ZA RAD d.o.o.

UZLET DOBITI – Joze Tomaš, direktor POTESTAS d.o.o.

UZLET ZAPOSLENOSTI – Suzana Bogović, financijska direktorica TOČKA NA KRAJU D.O.O. 

UZLET INVESTICIJA – Jerry Pajić, predsjednik Uprave METIS D.D.

Donošenje i provedba Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku proglašen je događajem godine prema izboru stručnog žirija. Primajući nagradu, potpredsjednica Vlade Martina Dalić istaknula je da je i to priznanje dokaz da je Vlada u slušaju Agrokora postupila ispravno. 

Naglasila je da se Vlada alarmirala kada su se na horizontu počeli gomilati rizici koji su potpuno mogli destabilizirati tu veliku  kompaniju i cijelo gospodarstvo. "Opazili smo da u pravnom sustavu postoji praznina za djelotvorno upravljanje rizicima u slučaju da se sa stečajnim ili predstečajnim razlozima suoče najveće kompanije koje imaju potencijal da donesu negativne posljedice po cijelo gospodarvo. Učinili smo tada ono što je Vladina zadaća, pripremili smo pravni okvir za koji smo vjerovali da, ako se se rizici stvarno i materijaliziraju, možemo omogućiti da se njima djelotvorno upravlja", kazala je Dalić dodavši da bi osobno mnogo više voljela da se taj zakon nije trebao ni donositi odnosno primjeniti tj. da je bivša uprava Agrokora sama mogla riješti probleme.

Dobitnici nagrade za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine
1 / 71
Svečana dodjela titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine

"Danas se temeljem tog zakona u Agrokoru provodi proces koji je osigurao i stabiliziranje poslovanja i kontinuitet zaposlenosti, okruženje za pripreme nagodbe i sl., i sve to bez troška za porezne poreznike. Mislim da smo u tom procesu brzinom i kvalitetom reakcije pokazali da se hrvatska Vlada i gospodarstvo mogu nositi s najsloženijim gospodarskim problemima. Proces koji se odvija u Agrokoru velika je reforma, reforma koja će donijeti bolje tržišne i fer tržišne odnose i otvoriti prostor za brži rast hrvatskog gospodarstva", zaključila je Dalić. 

Primajući priznanje za gospodarski događaj godine prema izboru čitatelja spomenutih tiskovina, a to je odobrenje EU sredstava za Pelješki most, ministar mora, prometa i inferastrukture Oleg Butković naglasio je da je to ujednio i priznanje svima onima koji Pelješki most čekaju već godinama, koji putuju u svoju državu preko teritorija druge, prevoze robu preko granice i strpljivo čekaju te  turistima koji na jug odlaze preko druge države.  

Mate Rimac i Andrea Borošić | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Predsjednica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić i Mate Rimac

Ponovio je da je vrijednost tog projekta prepoznala i Europska Komisija, dodijelivši Hrvatskoj 357 milijuna eura bespovratnih sredstava. "Za tri i pol godine prolazit ćemo jednim od pet najvećih i najljepših mostova u Europi, ali tada jedinstvenom Hrvatskom", kaže Butković, dodavši i da je s vlastima u Sarajevu obavio sve razgovore na temu gradnje Pelješkog mosta, odnosno da više nema potrebe za dodatnim razgovorima. 

Gospodarstvenik godine prema izboru čitatelja je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere, koji nagradu shvaća i kao pohvalu za cijeli turizam. Turizam je, tvrdi on, veliki investitor, izvoznik, poticatelj malog i srednjeg poduzetništva. Mate Rimac je dobio nagradu gospodarsvenika godine prema izboru stručnog žirija. Prema Rimcu, njegova tvrtka koja sada ima 300 zaposlenih, a počela je iz hladne garaže, ima veliki potencijal za daljnji razvoj. Sada surađuje s nekima od najjačih kompanija autoindustrije na svijetu, a sljedeće godine namjeravaju zaposliti 100 novih ljudi. 

U kategorijama najboljih malih i srednjih tvrtki za 2017. godinu pobjednici su tvrtke BTC (uzlet izvoza), Agencija za rad (uzlet prihoda), Potestas (uzlet dobiti), Točka na kraju (uzlet zaposlenosti) i Metis (uzlet investicija).    

Dražen Klarić i Željko Kukurin | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i Željko Kukurin

Čestitajući nagrađenima, premijer Andrej Plenović ujedno je i prokomentirao najavu rasta minimalnih plaća, odnosno  paket pomoći gospodarstvenicima. "Povećat ćemo minimalnu plaću, nastojat ćemo da to bude 43 posto prosječne plaće, dakle za pet posto više nego u ovom trenutku, a nastavit ćemo s tim trendom i u godinama koje su pred nama", rekao je Plenković. Dodao je i da će za poduzetnike koji zapošljavaju u sezoni ići s nizom poreznih olakšica i glede smještaja i prehrane te dodatnih troškova te ćemo tako dinamizirati tržšte rada. 

Po njemu, Vlada će paziti da povećanje minimalne plaće ne dovede do otpuštanja radnika, što je osobito bitno za neke kritične industrije. "U četvrtak se ti zakoni donose na Vladi, pa će svi moći planirati novu poslovnu godinu s 1. siječnja, a usput ćemo po hitnoj proceduri izmijeniti Zakon o minimalnoj plaći. Ne želimo zlorabljenje tog instituta na način da se u minimalnu plaću uračunava prekovremeni rad, to nećemo dopustiti" naglasio je. Odgovarajući na upit novinara vezano uz Inu, Plenković je rekao da je zahtjev za savjetnike u Ini napisan, da imaju listu savjetnika koji su uobičajeno u takvim procesima kontaktirani te da je čvrsti stav i mađarske države je da takva situacija nije održiva. Ponovio je da su u igri i opcija reotkupa dionica ali i pronalaženje strateškog partnera.   

Na pitanje da prokomentira razrješnicu koju je skupština dioničara Jamnice dala Mislavu Galića kao predsjedniku Uprave i članu Nadzornog odbora za vođenje i rad kompanije za 2016. godinu, a s obzirom da je Galić bio ispitivan u aferi Agrokor, Plenković je rekao da je to odluka izvanrednog povjerenika i da se Vlada u to nije miješala. "U našem pravnom sustavu postoji presumpcija nevinosti", kazala je, pak, potpredsjednica Vlade Dalić. 

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  a zašto najgospodarstvenici nisu oni koji i dalje posluju u rh, tipa vindije, koke, boxmarka, gavrilovića, žita, vupika, belja, pik vrbovca, ppk...? ono, nikad ih ne pohvalite, a temelj su mnogo šire grane nego ovih par "promiskuitetnih" 'gospodarstvenika'. kad su ... prikaži još!su nam glavne zvijezde par start-upova, onda nemamo budućnosti. kolki postotak tih firmi bude živ za deset godina? kolko smo pomogli postojećima da lakše posluju, zapošljavaju? ništa. dvije željezare smo upropastili, mada nemamo željezne rude, imali smo znanje. sad nemamo ništa.

 • cigrovski.darko:

  JBT, na što smo spali, cjelokupnu godišnju proizvodnju gospodarstvenika godine, možeš strpati u nekoliko šlepera, o Bože pomozi.

 • carlo20:

  Čestitke nagrađenima i puno uspjeha u daljnjem radu i poslovanju.