Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Marko Pipunić predstavljao Hrvatsku 
u Monaku

Tvrtka Murada Al-Katiba prerađuje 23 posto svjetske proizvodnje leće i graha s godišnjim prihodom od 
1,49 milijardi dolara
12. lipnja 2017. u 16:20 1 komentara 347 prikaza
pipunić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Marko Pipunić, vlasnik osječkog Žita, sudjelovao je u subotu u Monaku na 31. natjecanju za svjetskog EY poduzetnika godine.

ŽIVOTNA PRIČA Kralj pršuta: Da tražimo posao, od mojih 20 čelnih ljudi posljednji bih ga našao

U oštroj konkurenciji od 59 poduzetnika iz 49 zemalja, pobijedio je Kanađanin Murad Al-Katib, predsjednik Uprave tvrtke AGT Food and Ingredients Inc., koja je jedan od većih svjetskih proizvođača i trgovaca mahunarki, s udjelom od 23 posto na svjetskom tržištu i prihodom od 1,4 milijarde dolara.

Pohvale za hrabrost

Među poduzetnicima koji su se našli u konkurenciji za najboljeg na svijetu, Hrvatsku je predstavljao Marko Pipunić koji je mjesto među svjetskom elitom izborio pobijedivši na posljednjem hrvatskom izdanju ove globalne nagrade, koja je dodijeljena u ožujku, a titulu hrvatskog EY poduzetnika godine izborio je u konkurenciji 32 domaća poduzetnika iz 28 tvrtki.

Pipunićeva Žito Grupa posluje 25 godina, a trenutačno zapošljava oko 1500 djelatnika.

– Ovo natjecanje pokazalo je da proizvodnja hrane i agrobiznis imaju budućnost, što je pokazala i pobjeda predstavnika kanadske kompanije koja se bavi agrobiznisom. U kontaktu s brojnim poduzetnicima koje sam upoznao proteklih dana dobio sam pohvale što smo se hrabro upustili u razvoj novih proizvoda i u kratkom roku od tek tri godine napravili velik iskorak u proizvodnji pršuta, što neke države i kompanije rade godinama – kazao nam je Pipunić.

Naslovnica 14.5.2017. DANAS U VEČERNJEM Životna priča Marka Pipunića: Hrvatski kralj pršuta iz Slavonije

Nije razočaran što nije pobijedio jer se među svjetskom elitom promovirala Hrvatska, ali i njegova tvrtka.

– Ušli smo u kataloge, materijale koji promoviraju ovo natjecanje, u sve društvene mreže, sklopili brojne kontakte i poznanstva, što nam može pomoći u izlasku na nova tržišta. Sve kompanije koje su bile nominirane pokazale su da djeluju na globalnom tržištu, što je i naš cilj – kaže Pipunić. 
Na istome natjecanju prije dvije godine našli su se Alan Sumina i Zoran Vučinić iz zagrebačke tvrtke Nanobit, a lani je Hrvatsku predstavljao Đuro Horvat, osnivač i direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

Govornik Nenad Bakić

Svoja iskustva, znanja i preporuke podijelili su govornici iz gotovo svih grana poduzetništva, uključujući i poznatog hrvatskog investitora i poduzetnika Nenada Bakića. 
– Ove godine u konkurenciji za svjetsku titulu, uz poduzetnika, imali smo i jednog od govornika, što je posebno priznanje. Uvjeren sam kako su naši poduzetnici iz Monaka ponijeli odlična iskustva i poznanstva koja će pridonijeti njihovu daljnjem radu i razvoju te snažnijem izlasku na strana tržišta – kaže Berislav Horvat, Country Managing Partner EY-a u Hrvatskoj.

Pobjednik Murad Al-Katib prva je generacija useljenika koja je podignula poduzetnički duh u ruralnoj Kanadi. Od 2003. godine, AGT Food and Ingredients razvio se u najveći opskrbni lanac za leću, slanutak i grašak. Kompanija ima više od 2000 zaposlenika na pet kontinenata, a proizvodi tvrtke mogu se naći u više od 120 zemalja širom svijeta.     

poduzetnik godine Treći izbor najboljeg poduzetnika Poduzetnik godine je Marko Pipunić iz Žita 28.02.2017.Zagreb- Proglasenje Nenada Bakica Vecernjakovom osobom godine. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL 6. izbor Večernjeg lista Poduzetnik Nenad Bakić Večernjakova osoba godine ISPLAĆENE POTPORE Rekorderima Todoriću i Pipuniću 220 milijuna kuna
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • jovanovic:

    bravo.. cudno da ovi dezurni komentatori iz sdp barem jedan komentar nisu napisali