Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konsolidacija

Marinko Zadro preuzima Pipunićevu osječku šećeranu

23.09.2010., Virovitica - Tvornica secera Viro Virovitca u 100 radnih dana ove ce godine preraditi oko 550 000 tona secerne repe i proizvesti oko 75 000 tona secera
Foto: Maja Santosi /PIXSELL
06.03.2015.
u 14:02

Glavni dioničar Vira i Sladorane kontrolirat će svu proizvodnju šećera u Hrvatskoj

Dugogodišnje trzavice između hrvatskih šećerana konačno prestaju – glavni dioničar Vira i Sladorane Marinko Zadro i vlasnik Tvornice šećera Osijek Marko Pipunić, prema neslužbenim no pouzdanim informacijama, pred sklapanjem su kupoprodajnog ugovora. Marinko Zadro sa svojim partnerima preuzet će Pipunićevu Osječku šećeranu te će time konsolidirati ukupnu proizvodnju šećera u Hrvatskoj, koja po odluci Bruxellesa godišnje iznosi 192.877 tona. Prema izvorima Poslovnog dnevnika, pregovori koji se vode još od prošlog ljeta ušli su u završnu fazu. Temeljni dogovor pregovarača je postignut te se, kako doznajemo, formalno potpisivanje ugovora očekuje do konca ožujka, najkasnije u prvom tjednu travnja. Za poznavatelje prilika ova transakcija i nije iznenađenje. Hrvatska je nekad proizvodila čak 300 tisuća tona šećera, no u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji odrezana nam je proizvodna kvota na manje od 200 tisuća tona. Već u to vrijeme otvoreno se komentiralo da su tri šećerane prekobrojne za tu razinu proizvodnje.

Ideja o povezivanju triju šećerana razmatrana je na razini državnih institucija prije desetak godina, ali dogovor nije postignut. Zadro i Pipunić nadmetali su se svojedobno oko preuzimanja udjela koji je država prodavala u privatizacijskom procesu u županjskoj Sladorani, a uspješniji je bio Zadro.
 

>> Dodijeljena priznanja najboljim kooperantima županjske Sladorane i Vira 

>> Sladorana će proizvesti 70.000 tona šećera, 6 tisuća tona više od kvote

Komentara 2

MA
maki
15:07 06.03.2015.

Lijepo. eu nam je ogranicila proizvodnju.

Avatar patkovic
patkovic
13:06 07.03.2015.

jedino nas rusi mogu spasit od ovih lihvara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije