Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ambiciozan plan

Marasov Poduzetnički impuls: U dvije godine 4000 radnih mjesta

gordan maras (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/7
26.03.2012.
u 13:28

U konkurentno poduzetništvo uložit će se 115 milijuna kuna, u povoljno financiranje i jamstva 113,4, milijuna, u obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo 18 mil., a u unapređenje poduzetničke infrastrukture 56,5 milijuna kuna

U travnju počinju natječaji preko kojih će se poticati poduzetništvo i obrtništvo, a u sto dana bit će raspisani svi koji su predviđeni, najavio je Gordan Maras, ministar resornog ministarstva na jučerašnjem predstavljanju “Poduzetničkog impulsa”. Riječ je o projektu vrijednom 376 milijuna kuna koji bi trebao osigurati 4000 novih radnih mjesta te održati njih 1000, a povrat ulaganja očekuje se nakon tri godine.

Za konkurentno poduzetništvo bit će 15 projekata (115 milijuna kuna), sedam projekata za obrazovanje i poduzetništvo (18 milijuna kuna), dva projekta za unaprijeđenje infrastrukture (56,5 milijuna kuna), a za subvencioniranje kamata Ministarstvo je predvidjelo 113,4 milijuna kuna. Kroz programe Europske unije trenutno se provodi šest projekata i jedna grant shema (15,9 milijuna eura), a počet će još četiri projekta i jedna grand shema (10,9 milijuna eura).

– Hrvatska agencija za malo gospodarstvo koju do sada banke nisu ozbiljno uzimale, ima program jamstva što će olakšati dobivanje kredita. I HBOR je smanjio kamate na poduzetničke kredite na tri posto te na jedan posto u područjima posebne državne skrbi – kazao je Maras.

Ministrastvo namjerava poduzetnicima život olakšati i instucionalnom podrškom preko središnjeg registra mjera i poticaja, e-portala i e-poslovanja. Maras je najavio gradnju Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemlje Jugoistočne Europe (SEECEL). Riječ je o modernom centru za poduzetničko obrazovanje koji će imati prostor za treninge, smještaj i inovativni park, a koji bi trebao biti gotov do kraja 2014.

Komentara 104

KI
kilm
23:57 26.03.2012.

Plan 21 se ostvaruje.Znači već su spali na 1% novo zaposleni, za dvije godine još 10 % nezaposleni ali bitno je ovih 1%novo zaposleni.Svaki plan se ostvaruje ali počeli su izostavljat rječ pravednost a i kukurikanje se ne čuje

K1
k1milica
21:27 26.03.2012.

ajme onda ce jedini nezaposleni bit oni iz biroa za zaposljavanje....

Avatar dsonjic
dsonjic
15:49 26.03.2012.

On isto ima nekakvu svoju propalu firmu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije