Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETROKEMIJA

Manje radnika, novi kapital i jeftiniji plin

Petrokemija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
01.04.2014.
u 08:00

Za početak je potrebno obaviti dokapitalizaciju, što će se vjerojatno prvo ponuditi mirovinskim fondovima

Za privatizaciju Petrokemije nije stigla nijedna ponuda pa se posao spašavanja vraća na državu. Cijelo je vrijeme, naime, država i radila na programu restrukturiranja, u slučaju da se ulagači ne jave.

Iako detalji nisu objavljeni, jasno je da je kutinskoj kompaniji prije svega potreban novi kapital, koji će se za početak tražiti od postojećih dioničara, ponajprije mirovinskih fondova. Potrebno je i s bankama dogovoriti reprogram dugova. Zatim, s dobavljačima plina ugovoriti nižu cijenu plina za barem 20 do 30 posto, a u konačnici i smanjiti broj zaposlenih.

Podsjetimo se, prije dva tjedna nije stigla nijedna obvezujuća ponuda za Petrokemiju koja je trebala biti krojena prema uvjetima koje je zadala Vlada, nego su Agrofert i Bige Holding bili spremni predati pismo u kojem bi stavili svoje uvjete pod kojim bi ušli u kutinsku tvrtku, no u konačnici su odustali i tek izrazili želju da su spremni uključiti se, ako se opet bude raspisao natječaj.

Slično pismo predao je i Borealis, a koji je, prema informacijama, i spreman obnoviti ugovor o otkupu oko 300 tisuća tona gnojiva godišnje. Ista količina potrebna je za domaće tržište, čime opet postoji višak koji se prodaje prisilno po nižim cijenama u inozemstvu.

>> Za preuzimanje Petrokemije nije stigla nijedna ponuda

Komentara 1

PR
propalismoFranjoskroz
10:11 01.04.2014.

Lidija,Borealis dobro plaća????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije