Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Manje radnika, novi kapital i jeftiniji plin

Za početak je potrebno obaviti dokapitalizaciju, što će se vjerojatno prvo ponuditi mirovinskim fondovima
01. travnja 2014. u 08:00 1 komentara 1006 prikaza
Petrokemija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Za privatizaciju Petrokemije nije stigla nijedna ponuda pa se posao spašavanja vraća na državu. Cijelo je vrijeme, naime, država i radila na programu restrukturiranja, u slučaju da se ulagači ne jave.

Iako detalji nisu objavljeni, jasno je da je kutinskoj kompaniji prije svega potreban novi kapital, koji će se za početak tražiti od postojećih dioničara, ponajprije mirovinskih fondova. Potrebno je i s bankama dogovoriti reprogram dugova. Zatim, s dobavljačima plina ugovoriti nižu cijenu plina za barem 20 do 30 posto, a u konačnici i smanjiti broj zaposlenih.

Podsjetimo se, prije dva tjedna nije stigla nijedna obvezujuća ponuda za Petrokemiju koja je trebala biti krojena prema uvjetima koje je zadala Vlada, nego su Agrofert i Bige Holding bili spremni predati pismo u kojem bi stavili svoje uvjete pod kojim bi ušli u kutinsku tvrtku, no u konačnici su odustali i tek izrazili želju da su spremni uključiti se, ako se opet bude raspisao natječaj.

Slično pismo predao je i Borealis, a koji je, prema informacijama, i spreman obnoviti ugovor o otkupu oko 300 tisuća tona gnojiva godišnje. Ista količina potrebna je za domaće tržište, čime opet postoji višak koji se prodaje prisilno po nižim cijenama u inozemstvu.

>> Za preuzimanje Petrokemije nije stigla nijedna ponuda

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO