Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene Zakona

Mali trgovci: Ne želimo od kupaca skrivati cigarete

Cigarete TDR
Borna Filić/PIXSELL
25.04.2013.
u 12:00

Ministarstva zdravlja poručuju da je zakon rađen prema prijedlogu EU Direktive o ograničenju upotrebe duhana za koju se očekivalo da će biti usvojena ovih dana, ali je odgođena do kraja godine.

U Kanadi se u roku od godinu dana od uvođenja zabrane izlaganja duhanskih proizvoda zatvorilo gotovo 15% malih trgovina, a kod nas će još više, upozorava Boris Vukelić iz Ceha trgovaca Hrvatske obrtničke komore.

Zabranjeno je slađe

U Ministarstvu zdravlja danas je, naime, završna javna rasprava o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda za koji se traži da uđe u hitnu saborsku proceduru. Po zakonu, kojega je gurao još bivši ministar zdravstva Zdravko Milinović, duhanski bi proizvodi po trgovinama bili skriveni od pogleda kupaca, što bi upravo najviše naštetilo malim trgovcima, kod kojih prodaja cigareta čini i 10 do 20% prodaje. Od krize ih je propalo već 4000, a nakon uvođenja fiskalizacije u travnju, to će im, tvrde, biti završni udarac. Pušačkoj populaciji pak zabranjeno voće još je slađe.

Na Islandu je, primjerice, postotak pušača među mladima od 15 do 19 godina nakon zabrane porastao s 14,4 na 17,5%. Za to je, upozoravaju, najbolja prevencija edukacija, dok će oni sa zabranom izlaganja duhanskih proizvoda snositi posljedice i rasta troškova poslovanja zbog preuređenja trgovina i rasta ilegalne trgovine cigaretama. Skrivanjem proizvoda od pogleda kupaca briše se, naime, razlika između legalnoga i ilegalnoga proizvoda jer potrošači nisu informirani o ponudi. S druge strane, patit će i državni proračun koji izravno puni čak 74% cijene svake kutije cigareta, tvrdi Vukelić. A kako će zakon biti usvojen prije ljeta, cigarete, mahom domaće, skrivat ćemo i od turista koji ih kupuju kao atraktivan suvenir.

Tako traži EU?

Ministarstva zdravlja poručuju da je zakon rađen prema prijedlogu EU Direktive o ograničenju upotrebe duhana za koju se očekivalo da će biti usvojena ovih dana, ali je odgođena do kraja godine. Kada prođe, ionako će se morati primjenjivati i u nas, pa su u prijedlog zakona već sada ugrađeni svi njezini elementi, od zabrane automatskih naprava za cigarete do e-cigareta podijeljenih u dvije kategorije. Prva s više od 100 mg nikotina morat će se prije stavljanja na tržište registrirati kao medicinski proizvod za pomoć pri odvikavanju od pušenja.

– One s manje nikotina neće pak podlijegati tome – kazao je Ivo Afrić, pomoćnik ministra zdravlja, ističući da će promjena biti i kad su u pitanju biljne cigarete na kojima će se također morati istaknuti da su štetne za zdravlje. U TDR-u kažu kako duhanskoj industriji zasigurno ne ide u prilog antipušačka kampanja kao ni stalan, drastičan rast trošarina, ali poštuju zakone.

Za inicijativu Ministarstva zdravlja pretpostavljaju da joj je motiv zaštita potrošača, posebno najmlađih te usklađivanje zakonskih odredbi sa standardima u razvijenim europskim zemljama. Budu li izmjene usvojene, TDR će ih, kao i dosad, dosljedno poštovati, poručili su.

>>Za poslom u Skandinaviju, po hranu i cigarete u BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije