Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicije

Mali projekti dobra su uvertira za pokretanje ekonomije

\'25.01.2012., Kaposvar, Madjarska - Nastavak sudjenja Radomiru Cacicu na sudu u Madjarskom gradu Kaposvaru, za izazivanje prometne nesrece 2010. u kojoj su zivot izgubile dvije osobe.  Photo: Zeljko
Željko Lukunić/Pixsell
28.02.2012.
u 10:00


Država mora povećati potražnju, ali rasta nema bez privatnog sektora

Za razliku od dijela ekonomista koji su napali Radimira Čačića da će ponovno zadužiti zemlju i povećati javni dug, Zagrebačka je burza njegov investicijski plan pozdravila velikim skokom dionica iz građevinskog sektora. Prije nego što krene s velikim infrastrukturnim projektima, Čačić do kraja ove godine misli uložiti oko 4 milijarde kuna u dogradnju stotina škola, bolnica i drugih javnih ustanova te gradnju fasada prvo u javnim ustanovama, a onda i u ostalim zgradama.

Novac nije problem

Potpredsjednik Vlade tvrdi da su za većinu tih projekata međunarodne razvojne banke već odobrile sredstva, pa je njihovo financiranje najmanji problem. Uloženo u zgrade vratilo bi se, na primjer, uštedom u smanjenoj potrošnji energije. Burzovni optimizam ne iznenađuje Danijela Nestića, analitičara Ekonomskog instituta, jer očekuje da će pokretanje niza malih projekata zaposliti domaće kapacitete. Nečim se, kaže, mora pokrenuti ekonomija jer štednja i rezanje sami po sebi ne donose rast.

– Obnovu javnih objekata treba doživjeti kao antirecesijsku mjeru, određeni napor države da kreira i poveća potražnju, ali projekte treba voditi pametno. Ne smiju to biti samo ulaganja radi ulaganja, upozorava Nestić koji ne dijeli Čačićev optimizam u pogledu brzine njihove realizacije. – Sve će ići sporije ili skromnije nego što potpredsjednik Vlade očekuje, ali od nečega treba krenuti. Investicije tog tipa ne donose rast na srednji rok, kao što to ne čine ni ulaganja u energetski sektor. Hrvatska ne može ići stabilno naprijed bez rasta privatnog sektora i njihovih ulaganja. Stoga je važno stvoriti okruženje da se ostvare privatne investicije – kaže Nestić. Lani su ukupne investicije u kapital bile oko 72 milijarde kuna, pa se tom analitičaru Čačićev plan o rastu ukupnih investicija za desetak posto ne čini nemogućim.

Natalitet pada

Pitanje je treba li Hrvatska graditi nove škole ili inzistirati da škole rade samo u jednoj smjeni ako se iz godine u godinu rađa sve manje djece. – Investicije moraju imati ekonomsko opravdanje. Privatni će ulagači znati zaštititi svoj interes, ali pitanje je ima li javni sektor dovoljno iskustva da zaštiti javni interes kroz projekte javno-privatnog partnerstva. Bude li se nepotrebno žurilo, postoji opasnost da se javni interes ne zaštiti dovoljno dobro, kaže Nestić. Priliku da iznenadi Čačiću daje i Josip Tica, docent na Ekonomskom fakultetu i stručnjak za graditeljstvo. – Čačićeva je logika ispravna jer ako kaže da će graditi stanove u ovakvoj situaciji, pribit će ga na zid. Kako banke ne žele pokretanje tržišta s rasprodajama stanova, ostaje mu samo obnova postojećeg stambenog fonda. Budući da to subvencionira EU, tu se otvara prostor koji zapošljava građevinarstvo s fondovima EU. Jedini problem je što sve to u pravilu i ne mogu biti dovoljno veliki projekti da bi osigurali makar preživljavanje građevinarstva iako bih ja volio da je tako – kaže Tica.

Komentara 29

W4
wede 40
11:02 28.02.2012.

\"....uložiti oko 4 milijarde kuna u dogradnju stotina škola, bolnica i drugih javnih ustanova te gradnju fasada prvo u javnim ustanovama...\" ............................ Možda sam ja nešto krivo razumio slušajući Čačića, a razumio sam da on ulaganjem u obnovu fasada nemanema za cilj samo zaposliti građevinsku operativu, već prije svega uštedjeti energiju za čiji se uvoz godišnje troše ogromni novci (godišnji troškovi grijanja tih ustanova su nadam se poznati, a ako je što sigurno onda je sigurno da će cijena energenata u budućnosti rasti). Ako jedan Obama razmišlja da u cijeloj Americi samo zamjenom rasvjetnih tijela ostvari ogrome uštede, onda je Čačić na pravom putu, jer jednim udarcem “ubija dvije muhe”.Ili je možda ipak bolje godišnje uzimati kredite u visini 4 – 4,5 mlrd eura i glumiti domoljuba.

LU
luksa
11:16 28.02.2012.

wede nije li ipak malo preambiciozno uspoređivati Obamu i Čačića? Osim toga Čačić je već imao jedan četverogodišnji mandat u kojem je znatno pridonio podizanju visine hrvatskoga duga. Ja bih radije za te novce pokušao dovesti Audi ili neku drugu veliku kompaniju u Hrvatsku. Samo porastom zaposlenosti u izvoznoj industriji kasnije možemo više trošiti za javnu potrošnju. http://www.vecernji.hr/biznis/hrvati-audiju-ove-ce-godine-dobiti-oko-10-000-eura-premija-clanak-381354

LU
luksa
10:33 28.02.2012.

\"....uložiti oko 4 milijarde kuna u dogradnju stotina škola, bolnica i drugih javnih ustanova te gradnju fasada prvo u javnim ustanovama...\" Novo zaduživanje i trošenje na potrošnju i neprofitabilne projekte, pod utjecajem građevinskog lobija kojem isam Čačić pripada. Nigdje naa vidiku nema investicija u proizvodnju za izvoz i reindustrijalizaciju zemlje!? Upadamo još dublje u ........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije