Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Magistra prava uživa u uzgoju 300 ovaca: Želim biti svoj gazda

Mogla sam birati gdje ću živjeti i čime ću se baviti, a to mi je pomoglo da shvatim što zaista želim, kazala je Snježana.
13. listopada 2012. u 22:26 46 komentara 28733 prikaza
snježana rogalo
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL

Snježana Anokić Rogalo zasigurno je najobrazovanija pastirica u Hrvatskoj. Magistrirala je pravo, govori talijanski, a usto je profesionalni vozač A, B, C i E kategorije. Pa ipak, sa suprugom Darkom posljednjih godina za život zarađuje uzgojem ovaca na farmi u Dobrogošću, naselju s pet kuća i trinaest stanovnika, deset kilometara udaljenom od Čaglina.

– Mogla sam birati gdje ću živjeti i čime ću se baviti, a to mi je pomoglo da shvatim što zaista želim. A želim uživati u prirodi i biti sam svoj gazda – kazala je Snježana.

Mladost je Snježana provela u Bogdanovcima kraj Vukovara, a kada je došao rat, kao 19-godišnja djevojka izbjegla je u Italiju, dok se obitelj nastanila u đakovačkom kraju. U godinama koje su slijedile izvanredno je studirala na Pravnom fakultetu u Osijeku, u Đakovu je upoznala budućeg supruga, polagala je ispite za vozača, magistrirala, rodila Andreu i Matea, predavala talijanski u jednom učilištu, posjetila većinu europskih zemalja, Egipat, Indiju...

>>Oni znaju kako: Brat i sestra - od ideje do obrta!

– I otac i stric uzgajali su ovce i vjerojatno sam od njih ‘pokupila’ tu ljubav. Tako sam sa suprugom odlučila potražiti prigodno mjesto i pokušati se time baviti. Naišli smo na Dobrogošće u kojemu je mnogo zemlje i malo ljudi, što je idealno za uspostavu farme. Kupili smo kuću i nešto zemlje i sve što smo potom postigli rezultat je samo našeg rada. Svih ovih godina širili smo se bez kredita i nisu u pravu oni koji kažu kako se od poljoprivrede ne može živjeti – dodala je Snježana.

U Dobrogošću Snježana i Darko sada imaju 27 hektara zemlje na kojoj pase oko 300 ovaca i janjadi. Problema s prodajom nemaju, uspjeli su ponešto i uštedjeti za dogradnju i uređenje kuće, a vlastitu kuću imaju i u Đakovu. Snježana pravo nije zaboravila, ali svoje znanje koristi uglavnom davajući besplatne savjete mještanima i prijateljima i ne namjerava tražiti posao u struci. Lijepo joj je, kaže, bilo i predavati talijanski, uživa u vožnji automobila i kamiona pa ipak, svoju budućnost vidi na farmi u Dobrogošću koju ona i suprug planiraju i širiti. – Posao na farmi je fizički teži od onog u odvjetničkom uredu ili u učionici, ali mislim da je u današnje vrijeme teško raditi s ljudima. Ovdje si i radno vrijeme mogu prilagoditi, a posebno uživam boraviti u prirodi. Nadam se da ćemo s vremenom dobiti i asfalt do sela te da ćemo biti u mogućnosti zaposliti nekog radnika. Tada bismo suprug, djeca i ja imali vremena otići u Požegu ili drugdje na neku priredbu i posvetiti se kakvom hobiju – zaključila je Snježana. 

Javite nam se! Ostali ste bez posla ili

Javite nam se!

Ostali ste bez posla ili dugo tražite posao? Ne budite pasivni, uzmite stvar “u svoje ruke”! Prekvalificirali ste se? Hobi ste pretvorili u posao? Promijenili ste zanimanje, pokrenuli posao i prilagodili se potrebama tržišta? Ako ste pronašli recept kako pobijediti krizu i recesiju, javite nam se na besplatni telefon za čitatelje: 0800 85 85
Fax:+385 1 6300 676
e-mail: vecernji@vecernji.hr

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • -obrisani-:

  dok magistri ovce čuvaju čobani(pastiri) državu vode

 • Avatar bok
  bok:

  Pametna zena. Usput receno kad udje Hrvatska u EU treba eko proizvoda (jaja, sireva, mesa itd...)...Zapustene zemlje ima i previse.

 • Avatar Aristarh
  Aristarh:

  A beskućnici u Zagrebu odbijaju branje voča u susjednom voćnjaku u svojoj blizini. Radije lutaju gradom i žicaju usput. Od beskućnika do ovako vrijednih ljudi cijela je paleta i sposobnih a još više i sitnozubih, prenatrpana u tijesnim stanovima i ... prikaži još! ulicama Zagreba, koji se uglavnom ježe i na samu pomisao da rade ovako sa ovcama i daleko od Trga. Zaključak se sam nameće. Svakome prema svojim zaslugama.