Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarski Konzum

Dionice rasle šest i pol tisuća posto

Lőrinc Mészáros
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
21.12.2017.
u 08:16

Vlasnik najbrže rastuće mađarske kompanije i investitor u NK Osijek hvali se da su mu pomogli Bog, sreća i – Viktor Orbán

Postoji jedna dionica koja ima još i veći rast od bitcoina. Prema pisanju utjecajnog Bloomberga, riječ je o – Konzumu. Samo ne ovom našem, nego onom mađarskom. Dionice su tog konglomerata disperziranog poslovnog portfelja na mađarskoj burzi ove godine narasle za čak šest i pol tisuća posto za što je bitcoinu trebalo više od dvije godine. S nešto više od preračunato 15 centi za dionicu, cijena se popela na oko deset eura. K tome, nije nimalo ružičasto za ugro-Konzum izgledalo prošle godine. Prodaja je pala za 99 posto, kratkoročni dug povećao se za sedam puta, otpušteno je 86 posto zaposlenih. A onda je početkom veljače 20-postotni udio kupio stanoviti Lőrinc Mészáros, gradonačelnik mjesta Felcsút, bivši instalater plina. Ali i nekada šulkolega mađarskog premijera Viktora Orbána koji je dječaštvo proveo u mjestu kojega je Mészáros gradonačelnik.

U samo dva tjedna od objave te vijesti vrijednost se dionica Konzuma učetverostručila. Jedan je investitor na popularnom mađarskom webu Portfolio napisao – Sad stiže državni novac, ova će dionica eksplodirati!

Od 2014. godine Mészárosevo se bogatstvo uvećalo za 15 puta pa je sada peti najbogatiji Mađar. A jasno je i kako je Felcsút najbogatije mjesto po glavi stanovnika, 2008. bili su 336. U Hrvatskoj ga znamo i po nečemu drugome, upravo je Lőrinc Mészáros prije gotovo dvije godine uložio u NK Osijek. “Tko zna, možda sam pametniji od Marka Zuckerberga”, izjavio je nedavno Orbánov prijatelj. 


Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Lőrinc Mészáros
1/10

Mađarski RTL izračunao je prošle godine kako su tvrtke povezane s Mészárosem i njegovom obitelji vrijedile 858 milijuna dolara. U jednom je intervjuu Mészáros je izjavio kako su za njegovo bogatstvo zaslužni Bog, sreća i – Viktor Orbán.

Sada Konzum vrijedi 245 milijuna dolara i to nakon naglog skoka koji se dogodio u drugoj polovici ove godine. Prema pisanju Bloomberga, u prvom je polugodištu tvrtka imala prihod od prodaje od samo 140.000 dolara, no razgranate investicije u turizam ili financije preko novih podružnica uvećale su taj iznos za oko stotinu puta. To je privuklo i investitore. Ništa slično Konzumu nije viđeno još od kraja 90-ih godina i pojave Amazona. No, čak je i dionici Amazona za rast od šest tisuća posto trebalo dvije godine – od 1997. do 1999.

Komentara 1

MM
mmaarriinn87
08:53 21.12.2017.

"šulkolega" "dječaštvo" 😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije