Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dionice rasle šest i pol tisuća posto

Vlasnik najbrže rastuće mađarske kompanije i investitor u NK Osijek hvali se da su mu pomogli Bog, sreća i – Viktor Orbán
21. prosinca 2017. u 08:16 1 komentara 754 prikaza
Lőrinc Mészáros
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Postoji jedna dionica koja ima još i veći rast od bitcoina. Prema pisanju utjecajnog Bloomberga, riječ je o – Konzumu. Samo ne ovom našem, nego onom mađarskom. Dionice su tog konglomerata disperziranog poslovnog portfelja na mađarskoj burzi ove godine narasle za čak šest i pol tisuća posto za što je bitcoinu trebalo više od dvije godine. S nešto više od preračunato 15 centi za dionicu, cijena se popela na oko deset eura. K tome, nije nimalo ružičasto za ugro-Konzum izgledalo prošle godine. Prodaja je pala za 99 posto, kratkoročni dug povećao se za sedam puta, otpušteno je 86 posto zaposlenih. A onda je početkom veljače 20-postotni udio kupio stanoviti Lőrinc Mészáros, gradonačelnik mjesta Felcsút, bivši instalater plina. Ali i nekada šulkolega mađarskog premijera Viktora Orbána koji je dječaštvo proveo u mjestu kojega je Mészáros gradonačelnik.

Luka Rijeka Preuzimanje Ponudu poljskog OT Logisticsa prihvatilo 148 dioničara Luke Rijeka

U samo dva tjedna od objave te vijesti vrijednost se dionica Konzuma učetverostručila. Jedan je investitor na popularnom mađarskom webu Portfolio napisao – Sad stiže državni novac, ova će dionica eksplodirati!

Od 2014. godine Mészárosevo se bogatstvo uvećalo za 15 puta pa je sada peti najbogatiji Mađar. A jasno je i kako je Felcsút najbogatije mjesto po glavi stanovnika, 2008. bili su 336. U Hrvatskoj ga znamo i po nečemu drugome, upravo je Lőrinc Mészáros prije gotovo dvije godine uložio u NK Osijek. “Tko zna, možda sam pametniji od Marka Zuckerberga”, izjavio je nedavno Orbánov prijatelj. 


Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Lőrinc Mészáros
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

Mađarski RTL izračunao je prošle godine kako su tvrtke povezane s Mészárosem i njegovom obitelji vrijedile 858 milijuna dolara. U jednom je intervjuu Mészáros je izjavio kako su za njegovo bogatstvo zaslužni Bog, sreća i – Viktor Orbán.

Sada Konzum vrijedi 245 milijuna dolara i to nakon naglog skoka koji se dogodio u drugoj polovici ove godine. Prema pisanju Bloomberga, u prvom je polugodištu tvrtka imala prihod od prodaje od samo 140.000 dolara, no razgranate investicije u turizam ili financije preko novih podružnica uvećale su taj iznos za oko stotinu puta. To je privuklo i investitore. Ništa slično Konzumu nije viđeno još od kraja 90-ih godina i pojave Amazona. No, čak je i dionici Amazona za rast od šest tisuća posto trebalo dvije godine – od 1997. do 1999.

Privatizacija Dinamo vrijedi 210 milijuna, za dionicu između 500 i tisuću kuna Zagrebačka burza Priznanje tržišta Valamar dionica godine, a nagrađen i za najveći promet Igor Sečin Mađarski list tvrdi Rosnjeft nije za dionice Ine, prije bi želio rafinerije
Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka