Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPILI UDIO

Mađari se bore za prevlast u Ini, a Rusima ne žele dati svoj MOL

\'unu...zgb...24.05.2004. upravna zgrada ina-e u av.vjeceslava holjevca snimio:boris scitar\'
Boris Ščitar/PIXSELL
25.05.2011.
u 10:26

Mađarska je vlada od Rusa kupila 21% MOL-a i tako nakon teške borbe uspjela zaštititi svoju kompaniju

Mađarska je vlada za 1,88 milijardi eura otkupila 21 posto dionica MOL-a koje su bile u vlasništvu ruskog Surgutneftegaza, ponosno je jučer objavio mađarski premijer Viktor Orban.

Zaštita nacionalnog

Vlada je proteklih godina vodila tešku bitku, rekao je Orban, ali je uspjela zaštititi svoju najvažniju nacionalnu kompaniju, prenosi mađarski Portfolio.hu. Najzanimljivije je to što je mađarska vlada dionice MOL-a kupila novcem Međunarodnoga monetarnog fonda koji joj je 2008. godine dodijeljen u sklopu paketa spašavanja mađarske posrnule ekonomije! Šokantno je da su Mađari novac MMF-a iskoristili za kupnju državnoga udjela u privatnoj tvrtki, tj. MOL-u, jer je MMF poznat kao institucija koja inzistira upravo na privatizaciji državne imovine. Vijest iz Mađarske o preuzimanju MOL-ovih dionica još je važnija kada se stavi u kontekst događanja u Hrvatskoj, odnosno u kontekst MOL-ove uporne želje da preuzme većinski paket dionica Ine, hrvatske najznačajnije energetske kompanije.

Hrvatska je Vlada zbog ulaska u Europsku uniju odlučila ne donijeti zakon kojim bi se branilo da bilo tko ima više od 49 posto dionica Ine. S druge strane, MOL je u Mađarskoj uspio izlobirati zakon o MOL-u kojim se brani neprijateljsko preuzimanje te naftne kompanije. Upravo zbog tog zakona ruski Surgut, koji je dionice MOL-a 2009. godine kupio od OMV-a, unatoč 21-postotnom udjelu u vlasništvu te kompanije na Skupštini MOL-a nije imao baš nikakva prava.

Iako u Mađarskoj MOL sve koji žele ući u njegovu vlasničku strukturu doživljava neprijateljima, u Hrvatskoj inzistira na tome da je on u Ini Vladin strateški partner koji je u tu kompaniju uložio 20 milijardi kuna. Ipak, taj strateški partner Vladu, tvrdili su zimus članovi Vlade, nije obavijestio o želji da otkupi dionice malih dioničara i postane većinskim vlasnikom Ine. Nakon što MOL-u u tome nije uspio, u privatnoj ponudi dionice je odlučio kupovati od drugih investitora pa je dobio kaznenu prijavu Hanfe zbog manipulacije tržištem i prijevare u gospodarskom poslovanju.

MOL je, naime, tvrdio da dionice kupuje za 2800 kuna, a nakon isteka svoje privatne ponude kupovao ih je i po mnogo višoj cijeni čime je, smatra Hanfa, oštetio male dioničare. Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora Ine i Vladina produžena ruka u tom tijelu, komentira pak kako je jasno da je mađarskoj vladi stalo do MOL-a kao nacionalne kompanije, ali da je isto tako hrvatskoj Vladi stalo do Ine.

Nije dobra pat-pozicija

Analitičar Damir Novotny pak smatra kako se naša Vlada prema Ini i ostalim važnim hrvatskim kompanijama trebala postaviti kao mađarska vlada prema MOL-u.

– Nije dobro da MOL Vladi iza leđa kupuje dionice, ali nije dobra ni ova pat-pozicija. Vlada bi trebala preuzeti aktivniju ulogu u upravljanju Inom ili je prepustiti MOL-u – drži Novotny. Vlada, dodao je, špekulira zbog Unije i ne odlučuje se na radikalne poteze.

Ključne riječi

Komentara 15

KU
kukuriku
15:05 25.05.2011.

mr-braun,..a cá je bija Gjurcánji ??...mozda \"humanitarac\"??..-:))

MO
morales
10:36 25.05.2011.

Pa nije ovdje problem kako se ponaša MOL, nego kako se ponaša \"naša\" Vlada. Vidite da se OMV prema MOL-u ponašao kao i MOL prema Ini, zapravo gore nego MOL prema Ini, ali je razlika u tome što je njihova Vlada otpočetka zauzela stav da oni ne smiju doći do većinskog udjela. A što je naša Vlada napravila? Prodavala demagogiju, ali zakon na kraju nije donijela. A onda bi se izbjegao sav ovaj cirkus s tužbama. Mađarima svaka čast - država koja drži do sebe i kojoj će se to isplatiit! Njihov premijer nas nekidan u njemačkim novinama brani da mi nismo dio Zapadnog Balkana niti Balkana općenito! Nevjerojatno, kada ćete to čuti od naših političara?!

OB
-obrisani-
12:06 25.05.2011.

baš Mađari? Mađari su i inače poznati naftaši, pola svijeta su okupirali u te svrhe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije